Mednarodni tabor prostovoljstva Novo mesto 2017.

Udeleženci Tabora prostovoljstva Novo mesto 2017
10 avg2017
469

NOVO MESTO - Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto je med 19. in 23. julijem 2017, kot partner projekta Po poteh EU, ki je sofinanciran iz programa Evropa za državljane 2014 – 2020, gostilo mednarodni tabor prostovoljstva Novo mesto 2017, ki so se ga udeležili prostovoljci partnerjev projekta: PORC Erdut (Hrvaška)-vodilni partner, občina Sremski Karlovci in Združenje Dunav 1245 (Srbija), mesto Doboj (Bosna in Hercegovina), občina Danilovgrad (Črna gora) in Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto (Slovenija).

Tabora se je udeležilo 41 prostovoljcev in predstavnikov partnerjev projekta, glavni cilji tabora pa so bili: prostovoljstvo, ki je vključevalo tudi delo na terenu, begunska kriza, perspektiva mladih v Evropi, aktivno državljanstvo ter spoznavanje dobrih praks, financiranih s strani EU.

Četrtek (20. julij 2017) je bil namenjen razpravi o vlogi in priložnostih prostovoljstva danes, sledila je delavnica z naslovom: “Migracije kot možnost za razvoj lokalnih skupnosti“. Popoldne so udeleženci tabora obiskali znamenitosti Novega mesta in se popeljali s splavom po reki Krki.

V petek (21. julij 2017) so udeleženci spoznavali prostovoljno delo na terenu. Aktivno so sodelovali na Otroškem svetu – ustvarjalnih delavnicah za otroke ter v okviru projekta Sharing is caring izdelovali klopi, predstavniki partnerjev so imeli sprejem pri županu Mestne občine Novo mesto, popoldne pa so sodelovali na različnih delavnicah: Poslikava majic, Uporaba digitalnih orodij za prenos sporočil in športnih aktivnostih. Sledila je plesna delavnica, kjer jih je Sanja Cerjak naučila koreografijo za pesem Despacito.

Sobota (22. julij 2017) je bila namenjena obisku in spoznavanju dobrih praks, sofinanciranih s strani EU: Živi muzej grad Struga, obisk samostana Pleterje, Skansen-Muzej na prostem Pleterje, Kmečki turizem Kaplerjev mlin, popoldne pa so udeleženci obiskali Adrenalinski park Otočec in se kopali v bazenu Hotela Otočec.

Udeleženci mednarodnega tabora prostovoljstva so pridobili veliko novih kompetenc: socialne kompetence za učinkovite medosebne odnose (komunikacijske in socialne veščine), kompetence za reševanje konfliktov, sposobnost sprejemanja drugih kultur, medosebno sodelovanje, učenje učenja, kulturne zavesti in pozitivnega odnosa do prostovoljstva. Predstavniki partnerjev pa so spoznali veliko dobrih praks, izmenjali izkušnje ter vzpostavili nove povezave in možnosti sodelovanja s potencialnimi partnerji.

Več informacij o projektu, fotogalerijo in vtise lahko najdete na:
spletni strani projekta,
Facebook strani Putevima EU,
Facebook strani DRPD Novo mesto in
Youtube kanalu.

Vir in foto: Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo Mesto

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Mednarodno Novice

Sorodni članki

Avtorji