Iskanje kontrolnih točk in samega sebe Življenje v naravi z naravo.

20170803_ZLET-2017_Pija Šarko_IMG_3756
10 avg2017
1,297

SLOVENIJAV četrtek, 10. avgusta 2017, se zaključuje največji vseslovenski taborniški dogodek Zlet za vzlet, ki poteka pod okriljem Zveze tabornikov Slovenije. Na posebnem taborniškem doživetju, ki se zgodi enkrat na štiri leta, se je ob Velenjskem jezeru zbralo več kot 1000 mladih tabornikov iz Slovenije in drugih držav Evrope, ki jih združuje in poganja ideja po ustvarjanju boljšega sveta. Bistvo taborništva je namreč v vzgoji in izgradnji osebnostnih kvalitet mladostnikov, da preko stika z naravo, sovrstniki in samimi seboj, v odraslost vstopajo kot odgovorne osebe. Prednosti, ki nam jih prinaša gibanje v naravi je ogromno, za naše uredništvo mlad.si pa sta nekaj pomembnih izpostavili tabornici Zala Šmid in Jona Mirnik. 

20170730_ZLET-2017_Pija Šarko_IMG_3344

Zlet za vzlet, foto: Pija Šarko.

Hiter tempo življenja, nora količina dela, konstantno ždenje pred ekranom in neznosna količina informacij, s katerimi nas vsak dan obmetavajo z vseh strani, vodijo v stres, bolezen milenijcev in 21. stoletja nasploh. In kako bolje reagirati na to kot s pobegom v naravo, k naravnemu? Razsvetljenci so se vračali ‘nazaj k naravi‘, taborniki pa se podpisujemo pod vodilo Z naravo k boljšemu človeku! Tam zunaj je naš dom, naša učilnica, naš prostor za žur, hkrati pa čudovit prostor za odmik od vsakdanjika.

Gibanje v naravi je najboljše zdravilo za stres, zato taborniki svoje člane spodbujamo k orientaciji. Tako mimogrede prehodijo nekaj kilometrov in se na poti naučijo veliko o sebi ter svojem okolju. Orientiranje je odlična metoda, s katero lahko načrtno delamo na posameznikovi vzgoji in posrednem piljenju veščin. Jona Mirnik, zagrizena orientacistka in srčna taborniška izobraževalka je takole povzela, kaj vse pridobimo s tekanjem po naravi s pomočjo zemljevida.

Fizična pripravljenost: Veliko mladih nima dobro razvite gibalne motorike. Pri izvedbi orientacije lahko s poudarkom na zgodbi dosežemo, da mladostniki niti ne bodo opazili, da je treba telovaditi. To pride mimogrede, ko iščemo zaklad ali kontrolno točko. Ker se pri orientiranju prepletata hoja in tek, z orientacijo krepimo kardiovaskularni sistem in aerobno kapaciteto.

Stik z naravo: Ta je v dobi računalnikov in hitrega tempa življenja zelo pomemben. Orientacija nam omogoča, da se sprehodimo po delčku sveta, kjer se drugače nikoli ne bi. Odkrijemo vhod v jamo, preskočimo potoček, opazimo ogromno krošnjo drevesa …

Veščina hitrega odločanja: Samo pomislimo, koliko hitrih odločitev moramo sprejeti, medtem ko se premikamo od ene kontrolne točke do druge. Grem po levi ali desni strani potoka? Grem čez hrib ali okrog po cesti? Kako se bomo razdelili pri iskanju kontrole? Kdaj odneham? Te odločitve zahtevajo premislek, ne le impulzivne reakcije ali instinkta.

Delovanje v stresnem okolju: Tekmovanje in želja, da se uvrstimo čim bolje, predstavljata za nas stresno okolje, h kateremu pripomore tudi utrujenost tekmovalca.Skozi takšne situacije postanemo psihično močnejši v različnih stresnih situacijah.

20170802_ZLET-2017_Pija Šarko_IMG_3656

Zlet za vzlet, foto: Pija Šarko.

Zaupanje vase in usmerjenost k rešitvam: Ljudi je strah neznanega in ne maramo sprememb. Pri orientaciji smo potisnjeni v oboje – proga poteka na neznanih terenih, posameznik se je prisiljen hitro odzvati na nepričakovane dogodke, gozd je preveč poraščen s trnjem, grapa ni najbolje prehodna … Ko na poti vedno znova najdemo rešitev, se veča naša samozavest. Vemo, da nam sredi gozda panika ne pomaga, če smo se izgubili.

Ločevanje med bistvenim in manj pomembnim: Karta nam nudi veliko količino informacij in z vajo se naučimo, da lahko iz nje razberemo tisto, kar je za nas pomembno. Veščina, ki nam še kako prav pride pri učenju za test ali izpit, iskanje službe, za odnose z drugimi.

Načrtovanje: Izkaže se, da nam je veliko lažje, smo boljši, hitrejši in samozavestnejši, ko si za pot od točke A do točke B izdelamo načrt. S treningom planiramo čedalje hitreje, sposobni smo kljub teku načrtovati vnaprej.

Vizualizacija: Najprej si začnemo predstavljati, kje bo stala naša kontrolna točka. Nato začnemo opazovati plastnice in si v mislih ustvarimo teren, ki ga predstavljajo. Pred tekmovanjem si lahko v glavi ustvarimo sliko, kako bomo opravili štartno proceduro in se na progo podali samozavestno. Vse z namenom, da bomo, ko do te situacije pride, nanjo že dobro pripravljeni. Zakaj je to uporabno? Lahko si npr. vizualiziramo tudi našo samozavest, ko bomo na razgovoru za službo.

Sposobnost samorefleksije: Zakaj sem se tam odločil tako? Sem podvomil vase ali sem podvomil v karto? Z razmišljanjem o dogodivščinah na progi, tistih znotraj nas in okoli nas lahko veliko spoznamo o nas samih in naših vedenjih v določenih situacijah. S spremembo vedenja na progi lahko vplivamo tudi na spremembo vedenja v drugih okoljih.

Da se peš odpravimo na pot s zemljevidom, ni treba na orientacijsko tekmovanje. Za začetek morda raziščimo kakšen nov kotiček Slovenije – namesto kontrolnih točk lahko iščemo jezerce, potoček, jaso, cvetoč travnik …  čudoviti spomini in instragramabilne fotke zagotovljeni!

29867086542_7b7bd9c839_o

Zlet za vzlet, foto: Pija Šarko.

Zala Šmid in Jona Mirnik, Zveza tabornikov Slovenije

Vir: uredništvo mlad.si

Foto: Pija Šarko

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Članki

Sorodni članki

Avtorji