Velenjčani “mamo čez”! Intervju z velenjskim hip-hoperjem Mrigom.

DSC_8062 Goran Petrasevic 2011 (282)
20 jul2017
2,619

VELENJE – Na uredništvu mlad.si smo v okviru rubrike Uspešni mladi za uspešne mlade, za sodelovanje prosili velenjskega hip-hoperja Mriga. Njegovi začetki segajo v MC Velenje, kjer se je imel prvič priložnost širši publiki predstaviti tudi na odru, kasneje pa je v domačem MC-ju sodeloval tudi pri ustvarjanju glasbeno-kulturnega programa. Poleg štirih izdanih avtorskih plat, se lahko pohvali s številnimi sodelovanji z znanimi slovenskimi raperji in producenti. Kdo se pravzaprav skriva za imenom Mrigo, kaj hip-hop kultura danes predstavlja mladim in kaj je Velenju prinesla odlična zamisel o Hiši bandov, pa lahko izveste v intervjuju.

Od kod ideja za umetniško ime Mrigo? Kljub iskanju, nismo nikjer na spletu zasledili tvojega pravega imena, našli pa smo še dva druga psevdonima Heezdewon in Mrigs Peace?

Moje prvo dano ime je Darjan Jeličić, Mrigo je prav tako ime, ki so mi ga dali najbližji v otroštvu. Ko sem se odločal oz. sem moral nekaj napisati na letak, sem rekel naj bo unikatno – Mrigo. Globljega pomena vzdevek takrat ni imel, zato sem se tudi odločil za psevdonim, ki bo svoj pomen šele dobil.  Heezdewon tudi izhaja iz otroštva, nadeli so mi ga prijatelji izpred bloka. Izhaja iz špice neke risanke, ki je opevala junaka (piščanec z veliko glavo): “He’s the one, he’s the one, he’s the one” … Mrigs Peace je moj facebook profil, s katerim poleg promocije želim širiti sporočilo miru.

mrigothelook

Mrigo, Foto: Tilyen Mucik.

Leta 2003 si posnel svoj prvi komad M.R.I.G.O. in od takrat izdal že dve plati z naslovom Reprazent in Če se ne poznamo. Kako bi na kratko povzel tvojo že skoraj 15 letno kariero, ki jo zaznamujejo tudi številna uspešna sodelovanja s slovenskimi MC-ji?

Že po izdaji prvega izdelka, male plošče Reprazent sem od reperja Koste iz Ljubljane izvedel, da moj cd-e kroži po mestu (hehe).  Pri svojem albumu Če se ne poznamo sem tako že sodeloval s priznanimi producenti in reperji, kar sem nadgradil tudi z videospoti, ki so bili prikazani tudi na MTV Adria. Kasneje sem v tem slogu nadaljeval, torej brez pomoči založb in managerjev, sem svoje delo skušal spraviti kar se da “proper” naprej. Odzivi hip hop javnosti so bili odlični, koncertov je bilo dosti. Do sedaj sem sodeloval že z vsemi priznanimi slovenskimi reperji in producenti, ki mi seveda odgovarjajo. Vso to svobodo pri ustvarjanju in povezovanju z drugimi mi je poleg svojevrstnega sloga in moje profesionalnosti  omogočilo tudi delovanje na področju organizacije hip hop dogodkov, vodenje radijskih oddaj, didžejanje …

Kako se je vzpostavilo sodelovanje z Ghetom in kaj je ključ vajinega uspešnega velenjskega tandema s katerim sodeluješ še danes?

Z Ghetom se poznava iz ulice, spoznal naju je reper Nemir. Že v samem začetku sva se nekako ujela pri tem, da poslušava iste hip hop izvajalce. Ker se nisva dosti družila, se je najin prvi komad posnel šele leta 2008, poznala sva se namreč par let pred tem. Kasneje je Ghet začel tudi sam producirati in tukaj sva odkrila, da sva oba “nora” na isti stil produkcije. Sorodne ideje pri ustvarjanju in dober vibe na skupnih nastopih so vodile k nastajanju številnih novih komadov. Leta 2011 sva izdala skupni album Mrigz ‘n’ Ghet Hitz.

V začetku junija ste štirje domači MC-ji v Mladinskem centru Velenje zabeležili 45. obletnico Vala 202, Mrigo & Ghet, Emkej ter Mirko. Kaj ti je na omenjenem večeru ostalo najbolj v spominu?

Dobra družba, zelo raznolika in odzivna publika.

“Vsekakor pa so mladinski centri zelo pomembni za skupnost, ker nudijo svobodo izražanja in duševno rast mladim, na katerih tako rekoč “svet stoji”.”

Hip-hop je danes na slovenski glasbeni sceni precej bolj razvit in popularen, kot pred leti. Eden od pomembnih elementov je tudi politična aktivacija. Meniš, da mlade poleg poslušljivosti in ritmičnosti te zvrsti, pritegne tudi kritična miselnost, ki so jo hip-hoperji dovolite izraziti skozi svoja besedila?

Ja, ampak manj kot nekoč, zdi se mi da so mladi preveč zasuti z informacijami, tako se jih politika in nepravilnosti v družbi ne dotaknejo več toliko.

DSC_8777 Goran Petrasevic (1)

Mrigo, foto: Goran Petrašević.

Kakšno vlogo imajo po tvojih izkušnjah mladinski centri, ki mladim nudijo podporo in možnosti za kreativen razvoj? Je k tvojemu glasbenemu uspehu pripomoglo tudi sodelovanje z MC Velenjem in izkušnje soustvarjanja kulturnega programa?

Pomembno je izpostaviti paradoks, da ne nudijo vsi mladinski centri podporo mladim. Vsekakor pa so mladinski centri zelo pomembni za skupnost, ker nudijo svobodo izražanja in duševno rast mladim, na katerih tako rekoč “svet stoji“. Za moj glasbeni uspeh je bil velenjski MC zelo pomemben, kajti dobil sem možnost organiziranja in izvedbo svojega prvega koncerta. Koncert je bil odlično obiskan. Sledilo je vključevanje k soustvarjanju kulturno-glasbenega programa v “našem” MC-ju.

Si član zasebnega zavoda za promocijo in razvoj glasbene kulture Beseda – Zaveza, ki se med drugim zavzema tudi za uporabo slovenskega jezika in narečij. So po tvojih izkušnjah mladim bližje narečja, kot stroga slovenščina, glede na to, da tudi svoja sporočila posreduješ v slengu?

V Sloveniji imamo izredno veliko narečij, nekatera so lažja, druga pa bolj težka za poslušalca. Vsekakor pa je pomembno, da se izvajalci držijo sebi bližjega narečja, ker s tem bolje izrazijo svoje stališče oziroma iz kod izhajajo.

Velik potencial mladih velenjskih glasbenikov je očitno prepoznala tudi MO Velenja, ki je sodelovanju z Mladinskim centrom Velenje poskrbela za razvoj mladinske kulture s Hišo bandov. Nam lahko o sami zamisli za razvoj glasbene scene v Velenju poveš kaj več? Kako se je “eksperiment” odnesel v praksi?

Odlična zamisel, ki je eno prvih zgrajenih hiš v Velenju rešila pred rušenjem in hkrati bendom omogočila prostor za vajo in ustvarjanje. V hiši je 10 sob, ki so vsakodnevno izkoriščene. “Placi” za bende so povsod iskani in potrebni in tega se Velenjčani zavedamo in to maksimalno cenimo in koristimo. Mamo čez!

mrigo knowledge

Mrigo, foto: Goran Petrašević.

Kakšno bi bilo tvoje sporočilo mladim, ki te še morda ne poznajo in ga sporočaš preko svoje glasbe?

Sporočil v mojih komadih je ogromno, poslušajte.  Na kratko pa “Živi in pusti živeti“.

Kje te lahko naši bralci slišijo v času poletja?

Mojih poletnih nastopov je konec, ker se hočem več posvetiti družini. Vsekakor pa mi sledite na facebook-u in boste obveščeni o prihajajočih dogodkih, kjer lahko pričakujete koncerte z Ghet-om in DJ Sunny Sun-om ali s skupino Velebor (+Emkej, Ghet in Mito) ter z bendom Tha Godz (David Slatinek, – bobni, Leon Firšt – klaviature, Grega Skaza – saksofon, Alen Kovše – kitara, Matic Pokorn – bass).

Če želite o velenjskem hip-hoperju izvedeti več, vabljeni k ogledu povezav:

Mrigo

DJ Mrigo

Velebor

Wudisban

Radio Banga

 

Vir: uredništvo mlad.si

Foto: Osebni arhiv Darjan Deličić

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Intervjuji

Sorodni članki

Avtorji