Varno vožnjo na poti v poletje

talkingphonedrivinglooking
14 jul2017
404

SLOVENIJA – Poletje je čas počitnic, je čas brezskrbnosti in brezdelja, predvsem pa čas težko pričakovanega oddiha. Realna slika pa kaže, da je poletje obenem tudi čas, ko se zgodi največ prometnih nesreč. Zavod Vozim je za bralce portala mlad.si pripravil priporočila za varno vedenje mladih na cesti.

V mesecu juliju in avgustu 2016 je na slovenskih cestah življenje izgubilo 35 udeležencev prometnih nesreč, kar predstavlja 27% od vsega 130 umrlih v prometnih nesrečah v 2016. Vzroke za takšno stanje je moč najti v ekstremnih vremenskih razmerah (visoke temperature/vročina ali hude nevihte), dejstvu, da se ljudje odpravljamo na pot, ki ni vsakdanja, rutinska, in nam to v kombinaciji z vročino in gnečo na cesti, čakanje v zastojih, predstavlja dodaten stres. Zato vsem voznikom in sopotnikom svetujemo, da se na pot odpravijo v zgodnejših urah, ko so ceste še bolj kot ne prazne, se primerno opremijo (zadostna količina goriva, hrane in pijače) in ne pozabijo preverit ali še imajo v avtomobilu predpisano obvezno opremo. Vse aktivnosti naj bodo usmerjene k zniževanju stresa preden se vključijo v promet.

 Več kot 1/4 prometnih nesreč se zgodi zaradi uporabe mobilnih aparatov med vožnjo.

Pred poletjem posebno pozornost namenjamo ozaveščanju mladostnikov, tako tistim, ki še nimajo vozniškega izpita, kot tudi tistim, ki so v fazi opravljanja ali so že opravili vozniški izpit. Poleti se namreč tudi mladostniki maksimalno sprostijo, poveča se število (organiziranih) zabav, posledično pa tudi uživanje alkohola in drugih prepovedanih psihoaktivnih snovi ter vožnja pod njihovim vplivom. Žalosten ostaja podatek, da so med mladimi vzrok št. 1 za smrtnost ravno prometne nesreče. Prav tako ne gre zanemariti statističnih podatkov o tem kolikokrat se poveča (1x-4x) tveganje mladega voznika za povzročitev prometne nesreče s smrtnim izidom, kadar prevaža mlade sopotnike. Mladostnikom svetujemo, da se že pred odhodom na zabavo dogovorijo kdo bo vozil: ta, ki je za to določen, naj ne uživa psihoaktivnh snovi! Svetujemo tudi naj se na zabave in z zabav poslužujejo javnega prevoza, v kolikor je ta na voljo, nenazadnje pa se naj dogovorijo s starši za prevoz na zabavo in z zabave – vse z namenom, da pridejo varno domov.

Priporočila mladim za večjo varnost

- Kot vozniki se zavedajte svoje odgovornosti in svojih sposobnosti,

- upoštevajte omejitve hitrosti,

- vedno se pripnite z varnostnim pasom in kot vozniki to zahtevajte tudi od sopotnikov,

- ne vozite pod vplivom alkohola ali drog,

- med vožnjo ne uporabljajte mobilnih telefonov, ne pošiljajte ali berite sms-ov in ne  brskajte po spletu,

- ne pustite, da vas spodbujanje prijateljev k tvegani vožnji spodbudi k dokazovanju,

- ne sedite v avto z nekom, ki je užival alkohol, ampak raje za oba pokličite taksi,

- nujno uporabljajte zaščitno čelado, kadar sedete na motorno kolo,

- preden se odpravite na pot preverite stanje na cestah in vremenske razmere,

- vnaprej načrtujte, kako boste prišli na in iz zabave.

Posebno pozornost pa namenjamo tudi uporabi avdio in mobilnih naprav med vožnjo, saj se več kot 1/4 prometnih nesreč zgodi zaradi uporabe mobilnih aparatov med vožnjo, po nekaterih študijah pa je število prometnih nesreč zaradi pošiljanja sporočil (tekstanja) med vožnjo naraslo že na 6%. Dejstvo je tudi, da je uporaba mobilnega aparata med vožnjo primerljiva z vsebnostjo 0,8 promila alkohola v krvi.

Uporaba mobilnega telefona ali drugih avdio naprav zmanjšuje pozornost voznikov v prometu na ključne informacije za varno sodelovanje. Zmanjša namreč sposobnosti zaznavanja (predvsem sluh in tudi vid), usmerjanja pozornosti na dražljaje kot so prometna signalizacija, ravnanje drugih udeležencev itd. Prav tako s poslušanjem glasbe ne morejo dobro slišati signalov in dražljajev ter ustrezno ukrepati. Mladim zato svetujemo, da med aktivno udeležbo v prometu ne govorijo po mobilnih napravah, ne pišejo sms-ov ali brskajo po spletu. Če že morajo, pa naj ob cesti poiščejo ustrezno zavarovano mesto, kjer bodo lahko to varno izvedli.

Za konec pa še priporočilo mladim, ki ga prinašajo mobilne naprave z vidika hitrejšega informiranje. Preden se odpravite na daljšo pot preverite, kakšno je stanje na cesti, saj vam lahko informacija o morebitnih zastojih ali vremenskih razmerah prihrani marsikatero nevšečnost.

Varno pot!

Zavod Vozim

Vir in foto: uredništvo mlad.si

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Članki

Sorodni članki

Avtorji