Usposabljanje na delovnem mestu Več kot dobrodošla priložnost.

IMG_7553
12 jul2017
732

AJDOVŠINA – Projekt Lokalno partnerstvo za povečanje zaposlovanja mladih na lokalnem trgu dela, ki ga v sodelovanju z Občino Ajdovščina, lokalnimi podjetji in Zavodom RS za zaposlovanje izvaja Inštitut za mladinsko politiko, že prehaja v svojo drugo oziroma v tretjo fazo, katere ključni namen je povezati mlade iskalce zaposlitve z lokalnim trgom dela. Čeprav večina mladih prve delovne izkušnje pridobiva že v času študijskih let (predvsem s pomočjo študentskega dela), pa mladi priznavajo, da so se tovrstne izkušnje za delodajalce pogosto izkazale kot manj zanimive. Zakaj je temu tako, nam povedo podatki študentskih servisov (M servis, ŠS Maribor in e-Študentskega servisa), ki kažejo, da mladi preko napotnice najpogosteje opravljajo lažja fizična dela, delo v trgovini, strežbi in promocije. S pomočjo projekta Lokalno partnerstvo za povečanje zaposlovanja mladih na lokalnem trgu dela pa lahko mladi pridobijo dragocene izkušnje na tistem področju, za katerega so se izobraževali.

Megi Rožič, doktorica znanosti iz področja humanistike, je z vključitvijo v projekt Lokalno partnerstvo za povečanje zaposlovanja mladih na lokalnem trgu dela in s pomočjo enomesečnega usposabljanja na delovnem mestu, ki ga projekt ponuja, pridobila izkušnje na področju odnosov z javnostjo, kar si je od nekdaj tudi želela. Za mlad.si je opisala svojo izkušnjo.

Kdaj si spoznala, da želiš delovati na področju odnosov z javnostmi?

Delo z besedili, kar je ključna dejavnost tudi na področju odnosov z javnostjo, me zelo veseli že od nekdaj, po osnovni izobrazbi sem tudi slavistka. Po končanem doktorskem študiju literarnih ved sem želela svoja znanja in veščine še razširiti in si s tem tudi povečati možnosti zaposlitve. Že prej sem se soočala s pisanjem sporočil za javnost, svoje izkušnje in znanja pa sem želela tudi formalizirati, z mentorjem, ki ima veliko izkušenj na tem področju, in v delovnem okolju, kjer bi bila zadolžena prav za to področje.

Kaj te pri takšnem delu najbolj veseli?

Privlačna je predvsem dinamika dela; delo z besedili, kjer je potrebna velika mera kreativnosti, delo in nenehen stik z ljudmi ter aktualnimi novostmi. Predstavlja delo, ki ti omogoča nenehno ažurnost s trenutnim dogajanjem, ni monotono temveč zelo kreativno, včasih celo nepredvidljivo.

Kje si prvič zasledila možnosti usposabljanja za mlade iskalce zaposlitve, ki jih ponuja projekt Inštituta za mladinsko politiko? Zakaj si se odločila, da pristopiš k projektu?

Ta možnost je do mene prišla v obliki elektronskega sporočila in ker sem oseba, ki se nenehno rada izobražuje in izpopolnjuje ter sprejema vedno nove izzive, sem brez obotavljanja izkoristila tudi to ponujeno priložnost. Tudi zato, ker sem imela do nastopa na novo delovno mesto ravno še toliko časa, da sem lahko spoznala še nekaj novega, se nekaj novega naučila, vedela sem, da mi bo vsaka izkušnja gotovo koristila … in tako sem za nekaj časa delo opravljala tudi v oddelku za družbene dejavnosti, v kabinetu župana.

Svoje enomesečno usposabljanje si opravljala na Občini Ajdovščina, v službi za stike z javnostjo. Kako bi na kratko opisala svojo izkušnjo?

Nekoliko na trnih in z velikimi pričakovanji sem prišla v novo delovno okolje, kjer me je pričakal zelo dober kolektiv, med kolegi sem se zelo dobro počutila, predvsem pa sem se od vseh veliko naučila. Sprejeli so me kot del tima, z mano delili svoje izkušnje, nasvete, mi pomagali in mi nudili izzive, za kar sem jim izjemno hvaležna. Skratka, pridobila sem dodatno delovno izkušnjo ter spoznala nove in izjemne ljudi, s katerimi upam, da bom imela še kdaj priložnost sodelovati.

Ali meniš, da ti bodo pridobljena praktična znanja koristila na nadaljnji karierni poti oz. pri iskanju službe na omenjenem področju?

Pravzaprav te izkušnje in veščine že s pridom uporabljam tudi na novem delovnem mestu, čisto vsaka izkušnja je dragocena in sem spletu okoliščin zelo hvaležna zanjo.

Kje vidiš največjo dodano vrednost takšnega praktičnega usposabljanja?

V tem, da mladim omogoča delo na tistem področju, kjer bi se radi dodatno usposobili ali sploh pridobili nekaj praktičnih izkušenj in ugotovili, če jim to delo sploh leži. Verjamem, da se bo za mnoge ta izkušnja pokazala kot dobra in dobrodošla tudi pri iskanju nadaljnje zaposlitve. Morda se bo potreba po kadru kmalu pokazala tudi v inštituciji, v kateri so opravljali praktično usposabljanje. Nenazadnje pa je to tudi ena delovna izkušnja in referenca več. V časih, ko je za mlade izjemno težko pridobiti prve delovne izkušnje, je to več kot dobrodošla priložnost.

unspecified

VIR:Inštitut za mladinsko politiko
FOTO: Osebni arhiv

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Intervjuji Izpostavljeno

Sorodni članki

Avtorji