Mnogo več, kot mreža Youth Hostlov Popotniško združenje Slovenije.

Veseli dan prostovoljstva (10028)
04 jul2017
725

SLOVENIJA- V okviru julijske mesečne teme smo se na uredništvu mlad.si obrnili na Popotniško združenje Slovenije. PZS je nevladna mladinska neprofitna organizacija, ki se ukvarja z mobilnostjo mladih ter v tem smislu predvsem z mladinskim popotništvom, katerega namen je spodbuditi mlade in mlade po srcu k raziskovanju domovine in tujih kultur in krajev ter jih motivirati, da že v mladih letih pridobijo izkušnje s potovanj, tako doma, kot v tujini. Pri tem jim pomagajo z mrežo preko 4.000 Youth Hostlov po vsem svetu in kopico drugih ugodnosti.

Popotniško združenje Slovenije je naslednik Ferijalnega društva Sava, ustanovljenega leta 1892 in že 125 let spodbuja mobilnost mladih. Osnovna dejavnost Popotniškega združenja Slovenije je vzpostavitev in promocija kakovostne mreže mladinskih prenočišč, ki so osnovno orodje za spodbujanje mobilnosti mladih, saj omogočajo poleg sprejemljive cene nočitve še mnogo spremljevalnih aktivnosti, namenjenih prav spodbujanju mobilnosti mladih. Tako večina vseh slovenskih Youth Hostlov sprejema tudi manjše in večje skupine ter nudi možnosti za seminarsko delo ter mnogo več.

Bistvena razlika med Youth Hostli, ki jih v Sloveniji predstavlja Popotniško združenje Slovenije in drugimi nizkocenovnimi prenočišči je predvsem v tem, da Popotniško združenje Slovenije skrbi za izobraževanje zaposlenih in prostovoljcev, ki delujejo v mreži Youth Hostlov.

Avtor _ Miha Skrt (Prostovoljstvo.org)

Foto: Miha Škrt

Za zaposlene v mladinskih prenočiščih organiziramo vsaj enkrat letno srečanje v Sloveniji ter študijsko ekskurzijo v tujino, kjer obiščemo sorodno organizacijo, ki skrbi za mrežo Youth Hostlov v svoji državi.

V zadnjih letih smo tako obiskali Češko, Luksemburg, Anglijo, Italijo, Hrvaško, Bosno in Hercegovino in še nekatere države, kjer so zaposleni v Youth Hostlih spoznali delovanje organizacije in hostlov, se pogovorili s svojimi kolegi o strateških in dnevnih izzivih. Zagotovo takšna poznanstva pomenijo tudi boljše sodelovanje med posameznimi hostli neposredno, saj je prav to interes mreže Hostelling International.

“Sama misel na hostel je pogosto povezana s predstavo mladega popotnika, ki z nahrbtnikom išče streho nad glavo oziroma cenovno ugodno prenočišče. A hostel je veliko več. To je prostor, tako za mlade kot mlade po srcu, ki hrepenijo po potovanjih, novih poznanstvih in novih življenjskih izkušnjah. Prav hostli lahko predstavljajo odskočno desko popotnikom za spoznavanje sveta, tujih kultur in predvsem samega sebe.”

Poleg izobraževanja za zaposlene pa Popotniško združenje Slovenije že vrsto let krepi prostovoljstvo v Sloveniji, saj imamo preko 100 prostovoljcev, ki delujejo v naši organizaciji; tako na spletnem časopisu  (ki deluje od 2008), socialnih omrežjih, kot tudi v posameznih projektih in promocijah organizacije. V zadnjih letih je program prostovoljstva presegel slovenske meje in tako od lani sodelujemo v HI Connect programu, ki so ga zasnovali španski kolegi in omogoča prostovoljcem iz več držav delovanje v Youth Hostlih v tujini. V sklopu HI Connect programa smo tako že gostili tuje prostovoljce v Sloveniji, kot poslali slovenske prostovoljce v tujino.

Studentska arena (14)

Študentska arena.

Popotniško združenje Slovenije pa sodi tudi med tiste mladinske organizacije, ki imajo status tako pošiljajoče, kot spremljajoče EVS organizacije in tako prvič gostimo EVS prostovoljko, hkrati pa smo pred kratkim poslali prvo “našo” EVS prostovoljko na Norveško.

Več o dejavnostih Popotniškega združenja Slovenije lahko preberete na naši spletni strani, o možnostih ugodnih potovanj po svetu obišite povezavo, lahko nam pa sledite tudi na socialnem omrežju.

Igor Jurišič, predsednik Popotniškega združenja Slovenije

Vir: Uredništvo mlad.si

Foto: Popotniško združenje Slovenije

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Članki Nacionalno

Sorodni članki

Avtorji