Mladinska izmenjava v Palermu Zapis udeleženke mladinske izmenjave na Siciliji.

slika_Kovse_b
10 jul2017
232

EVROPA – Celjski mladinski center znotraj katerega deluje Informacijska točka Europe Direct Savinjska, je med 27. majem in 3. junijem na Sicilijo poslala 5 mladih, željnih novih izkušenj in spoznanj. Kaj vse so doživeli, si preberite v poročilu, ene izmed udeleženk mladinske izmenjave.

PALERMO (od 27.maja do 3. junija 2017)

Uf… Palermo, naš dragi Palermo. Pot do tja je bila dolga ampak, ko si enkrat tam ne razmišljaš več o tem, kako naporna je bila pot, čakanje, utrujenost, ipd.
Ko sem prišla v Palermo, je bil občutek stiskajoč, saj je bila to moja prva izmenjava in tudi prvo potovanje na katerega sem se odpravila sama, brez da bi koga poznala. Na izmenjavi smo bile štiri različne države – Slovenija, Madžarska, Italija in Francija. Jezik v katerem smo se vsi pogovarjali je seveda bil angleščina.
Palermo je čudovit! Katedrala je veličastna! In vse zgradbe so posebne, saj tega ne vidiš vsak dan. Edina slaba stran Palerma, ki sem jo najprej opazila so SMETI. Slovenija tega res nima in zaradi tega in tudi veliko ostalih stvari še veliko bolj začneš ceniti stvari, ki jih imaš. Prvi dan je bil svež. Nobeden se med seboj še ni veliko pogovarjal, ampak to se je s prvo aktivnostjo končalo! Zraven medsebojnega spoznavanja smo prvi dan bili tudi seznanjeni kaj bomo počeli celi teden. Jutra so se začenjala okoli 8:00 ure, sledil je zajtrk in nato aktivnosti. Po aktivnosti smo okoli 13:00 vedno imeli kosilo v MULTI VOLTI (svetovno!!!), potem počitek, nato aktivnosti in potem večerja in večerno druženje.
Aktivnosti so bile različne. Navezovale so se na temo migranti, spoznavali smo mesto, njegove znamenitosti, pomembnosti, ljudi v mestu, imeli smo tudi možnost narediti intervju z prebivalci Palerma na temo migranti (kakšno je njihovo mnenje o tem, kaj bi naredili oni ipd.), imeli smo tudi športni dan, na katerem je vsaka država predstavila svojo igro, ki prihaja iz tvoje države, bilo je veliko iger, kjer smo se tudi sami med seboj zelo povezovali.
Seveda smo obiskali tudi plažo!! Kako bi namreč lahko drugače sploh šli domov???!!! Plaža je sanjska, voda odlične temperature, vreme odlično… še morem kaj dodati? Všeč so mi bile vse aktivnosti, saj je vsaka aktivnost pri meni pustila ogromen pečat v srcu. Najbolj mi je bilo všeč, kako smo vsi znali sprejeti in se tudi prilagajati RAMADANU, ki je potekal tiste dni ko smo imeli izmenjavo. Večerno druženje je torej pri nas potekalo drugače… večinoma smo se ob večerih družili s HRANO. Npr. sladoled BRIOSCIA še zdaj se spomnim prvega okusa! Nenormalno dobro!!! Slaščičarne, trgovine, pekarne, sladoled in nato spet sladoled. Kako se ljudje povežejo ob večerih na trgih z glasbo, plesom. Občutek je neopisljiv! Dnevi so minevali zelo hitro… PREHITRO!
Edina stvar, ki je še zdaj ne morem verjeti oz. dojeti je ta, kako se v enem tednu lahko tako navežeš na ljudi!!! Najtežje je bilo zadnji dan! Vsi smo vedeli, da se bomo kmalu poslovili, energija je bila drugačna, sijaj v očeh več ni bil enak… Igra, ki smo jo na koncu igrali: in sicer igra je bila takšna, da smo si na hrbet nalepili list, na katerega je potem vsak napisal svoje mnenje o tebi. Ko smo liste sneli in jih začeli brati, nas je veliko imelo solzne oči. Ta trenutek je bil celoten prostor nabit s čustvi! In ta trenutek se ne pozabi nikdar! Še zdaj sem hvaležna vsakemu posebej, saj sem se v tem enem tednu naučila veliko novega, spoznala nekaj novega tudi o sebi in drugih. Vsak je naredil moje dneve v Palermu posebne! Tukaj se moje poročilo zaključi. Pisala bi lahko ogromno stvari ampak tudi, če bi napisala 1000 strani, občutek ne bi bil isti, kot če to izkusiš sam na svoji koži. Tako, da če imaš željo narediti nekaj novega,  je to odlična priložnost! ONE FAMILY ONE LOVE!!!

Rebeka Kovše 

Vir in foto: Celjski mladinski center

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Lokalno Novice

Sorodni članki

Avtorji