Živa knjižnica Maribor Vabi na art kamp.

slika_z_logotom
19 jun2017
169

24.06.2017 ob 10:00 do 25.06.2017 20:00

MARIBOR – Ekipa Žive knjižnice Maribor 24. in 25. junija med 10. in 13. ter 16. in 20. uro pripravlja Živo knjižnico Maribor, ki bo tudi tokrat potekala na festivalu Art kamp, v Mestnem parku Maribor.

Vabimo te, da se nam pridružiš na pisanem festivalskem dogajanju pod sencami mogočnih dreves Mestnega parka Maribor in postaneš bralec ali bralka Žive knjižnice.

V primeru dežja v katerem od terminov, dogodek odpade.

Kaj je Živa knjižnica?

Živa knjižnica je knjižnica kot vsaka druga – ima knjige, knjižničarja, bralce in čitalnico. Posebnost Žive knjižnice je ta, da so knjige ljudje, ki skozi dialog z bralci in bralkami delijo svoje življenjske zgodbe ter izpodbijajo stereotipe, predsodke in stigme. Osnovni namen Žive knjižnice je namreč ozaveščanje o človekovih pravicah in človeškem dostojanstvu preko preizpraševanja predsodkov, ki vodijo k diskriminaciji določenih posameznikov in posameznic ter družbenih skupin.

Kdo so žive knjige?

Žive knjige so posameznice in posamezniki, ki se v svojem življenju soočajo s predsodki in stigmami ter so pripravljeni govoriti o svoji izkušnji in jo deliti z drugimi. To so lahko pripadniki in pripadnice različnih manjšin in drugih marginaliziranih družbenih skupin, ljudje z osebnimi lastnostmi oziroma življenjskimi okoliščinami, ki so pogosto podvržene stereotipom, predsodkom in stigmam ali v družbi veljajo kot tabu.

Kako poteka Živa knjižnica?

Živa knjižnica poteka tako, da si bralec pri knjižničnem pultu, kjer ga pričaka knjižničar iz nabora knjig oz. knjižnega kataloga izbere knjigo, ki jo želi prebrati. Knjižničar bralca in knjigo predstavi in ju pospremi v čitalnico, ki je rahlo odmaknjen prostor, kjer potekajo branja. Branje poteka v obliki pogovora, kjer knjiga pripoveduje o sebi, bralec pa knjigi postavlja vprašanja, ki ga zanimajo v povezavi s temo knjige. Branje poteka do 30 minut, če pa se bralec in knjiga strinjata, pa se branje lahko podaljša za dodatnih 15 minut. Knjiga ima vso pravico tudi do tega, da na vprašanja, za katera sama presodi, da so preveč osebna ali o njih ne želi govoriti, ne odgovori.

 

Vabljeni in vabljene.

Živo knjižnico Maribor organizira Mladinski kulturni center Maribor.

Vir in foto: Mladinski kulturni center Maribor

Dogodek

Dne: 24.06.2017 10:00 ob 10:00
do: 25.06.2017 ob 20:00

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Dogodki

Sorodni članki

Avtorji