Video kot orodje informiranja mladih Socialna akademija.

filmski-tabor-1
30 jun2017
349

LJUBLJANA - Da se je v zadnjih letih način komuniciranja mladih radikalno spremenil najbrž ni potrebno posebej poudarjati. Na spletu se milijone ponudnikov trudi, da bi za nekaj sekund pritegnili pozornost mladih in jim ponudili svoje storitve. Še tako zanimivi teksti so pogosto neuporabni, ker bralec že ob pogledu na 5 vrstic strnjenega besedila raje pobegne stran.

Kje je rešitev?

Če pogledamo, kakšne vsebine se viralno širijo po družabnih omrežjih, lahko med njimi opazimo vedno večji delež video vsebin, ki gledalcu podajo jasna in enostavna sporočila v zelo kratkem času. Naj bodo to kuharski recepti ali pa reklama za nov mobilni paket.

Video pritegne, ker človeka zajame celostno: gibljiva slika pritegne pozornost, zvok podzavestno vpliva na občutje.

Ni vsak video dober video

A uporaba videa še ni sama po sebi garancija za uspeh. Sporočilo, ki ga podaja sporočevalec, mora biti tako vsebinsko kot tehnično prilagojeno gledalcu. Vsebinsko še razumemo: jasno in preprosto sporočilo, uporaba pravih barv in ključnih besed, pa tudi ponujanje odgovora na vprašanje zakaj in ne le kaj ponujaš. Kaj pa tehnični vidik? Naj navedem dva primera.

Ukvarjam se z izdelavo spletnih strani in pogosto se mi med brskanjem po Youtubu začne predvajati reklama za eno od platform za postavljanje spletnih strani. Po 5 sekundah jo lahko preskočim. Ampak v tistih 5 sekundah so oglaševalci uspeli zajeti bistvo celotnega oglasa. Tehnično so se prilagodili temu, da bo 90% gledalcev oglas zaprlo takoj, ko bodo lahko.

IMG_5317-1024x683

Ustvarjanje video sporočil.

 

Še drug primer. Občasno spremljam eno od strani s spletnimi tečaji o fotografiji. Na Facebooku pogosto vidim oglase za posamezne tečaje: v 30 sekundah z nekaj kratkimi kadri in ogromnimi napisi povedo bistvo – tudi če pri avtomatskem predvajanju ne vključim zvoka. Spet so sporočilo predstavili tako, da me pritegne.

In mladi?

Na Socialni akademiji se zavedamo moči, ki jo imajo video sporočila. Mladim pomagamo tako pri razumevanju video sporočil kot pri njihovem ustvarjanju. Tako že nekaj let organiziramo filmske delavnice po šolah, daljša video usposabljanja Ustvari film in Ustvari dokumentarec, pa tudi poletne filmske tabore. Pripravili smo tudi spletni priročnik Ustvari dokumentarec, ki je seveda prav tako obogaten s številnimi video primeri.

Je tudi tebe zamikalo, da bi naredil-a prve (ali nadaljnje) korake v svet razumevanja in ustvarjanja video sporočil? Piši nam na info@socialna-akademija.si in našli bomo mesto zate!

Vir in foto: Socialna akademija

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Članki Izpostavljeno

Sorodni članki

Avtorji