Študijska praksa in prostovoljstvo V Centru eksperimentov Maribor.

20170529_090247
01 jun2017
421

MARIBOR – Sem Tanja Vajs, študentka na Fakulteti za naravoslovje in matematiko v Mariboru, smer enopredmetna fizika, kjer zaključujem dodiplomski študij. Obenem pa sem vzporedno vpisana v 1. letnik podiplomskega študija, smer izobraževalna biologija in geografija.

Izbira za moj študij fizike ni bila odločitev, ampak veselje do fizike. Da želim študirati fiziko, sem vedela že v osnovni šoli. Še posebej me je navduševala astronomija, zato sem se že v osnovni in srednji šoli večkrat udeležila Astronomskega mladinskega tabora Kmica, ki je potekal na OŠ Zgornji Petrovci na Goričkem.

Praktično usposabljanje v Centru eksperimentov Maribor sem poiskala, ker smo pri enem izmed predmetov na študijski smeri fizike imeli na voljo izbirni predmet Praktično usposabljanje. Ker se mi zdi, da danes na fakultetah primanjkuje predvsem praktičnih znanj, sem se odločila za ta predmet.

V Centru eksperimentov Maribor pomagam izvajati različne delavnice za mlade, tako osnovnošolske učence in dijake, ter tudi za širšo javnost, ki jih zanima predvsem področje naravoslovja. V času izvajanja prakse sem pridobila veliko izkušenj pri delu z mladimi, didaktičnih spretnosti in nadgradila svoje zanje.

Pri delu z mladimi sem opazila, da so otroci lahko zelo navdušeni tudi nad fizikalnim oz. nasploh naravoslovnim znanjem, če jih pri tem znamo pravilno motivirati. Vse delavnice, ki potekajo v Centru eksperimentov Maribor so zasnovane tako, da se mladim pokaže vsakodnevna uporaba naravoslovnih znanj na zanimiv način. Veliko otrok, ki so se udeležili delavnic, so mi zaupali, da jim je bilo v centru zelo všeč in se bodo v prihodnje spet odločili za obisk.

Z izbiro prakse v Centru eksperimentov Maribor sem zelo zadovoljna, saj so me vsi zaposleni zelo lepo sprejeli ter mi dali veliko strokovnih znanj s področja fizike in dela z mladimi. Po končani praksi sem se odločila, da še na prej sodelujem s Centrom eksperimentov Maribor kot prostovoljka.

Tanja Vajs, študijska praksa in prostovoljka Evropski kulturni in tehnološki center Maribor-Center eksperimentov Maribor

 

Vir in foto: Evropski kulturni in tehnooški center

 

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Članki

Sorodni članki

Avtorji