Spletna jezikovna podpora Evropske komisije za pomoč udeležencem programa Erasmus+.

_87420585_thinkstockphotos-497124232
14 jun2017
361

EVROPA – Spletna jezikovna podpora omogoča udeležencem programa Erasmus+, da ocenijo in izboljšajo svoje znanje jezika, ki ga bodo potrebovali pri delu, študiju ali prostovoljskem delu v tujini, in tako kar najbolje izkoristijo ponujeno priložnost.

Slabo znanje jezikov je med glavnimi ovirami za sodelovanje v mobilnosti na področju izobraževanja in usposabljanja mladih. Spletna jezikovna podpora omogoča dostop do enostavnega in prožnega učenja. Prispeva tudi k doseganju posebnega cilja programa Erasmus+: spodbujanje učenja jezikov in jezikovne raznolikosti.

Vsako leto več kot 350 000 udeležencev programa Erasmus+  preskusi svoje jezikovne spretnosti in izboljša svoje znanje s spletnimi jezikovnimi tečaji, ki jih ponuja spletna jezikovna podpora. Udeleženci, ki se aktivno učijo na spletu, izboljšajo svoje znanje za najmanj eno stopnjo v okviru skupnega evropskega referenčnega okvira za jezike.

Dostop do jezikovne podpore

Komu je namenjena

Spletna jezikovna podpora je trenutno na voljo:

- visokošolskim študentom iz držav programa Erasmus+, ki v tujini študirajo 3–12 mesecev ali v drugi državi programa opravljajo prakso od 2 do 12 mesecev

- dijakom poklicnega izobraževanja, ki v tujini študirajo ali se usposabljajo najmanj 19 dni

- mladim v evropski prostovoljski službi (2–12 mesecev)

Spletna jezikovna podpora je na voljo za bolgarščino, češčino, danščino, nemščino, grščino, angleščino, španščino, finščino, francoščino, hrvaščino, madžarščino, italijanščino, nizozemščino, poljščino, portugalščino, romunščino, slovaščino in švedščino – te jezike uporablja več kot 90 % vseh udeležencev v programu Erasmus+

Uporaba podpore

Udeleženci programa Erasmus+ lahko na portalu spletne jezikovne podpore opravijo preskus znanja jezika, ki ga bodo potrebovali pri študiju, delu ali prostovoljstvu. Preverjanje znanja jezika pred odhodom je obvezno za visokošolske študente, saj morajo obvladati jezik na ravni, ki jo zahteva ustanova gostiteljica (razen za domače govorce in v ustrezno utemeljenih primerih). Rezultati preverjanja znanja jezika ne vplivajo na njihovo sodelovanje v programu Erasmus+.

Udeleženci lahko izboljšajo svoje znanje jezika s spletnim jezikovnim tečajem še pred odhodom in med bivanjem v tujini. V okviru jezikovnih tečajev so na voljo različne inštrukcije v živo, na primer učne ure in interaktivni spletni tečaji. Udeleženci, ki že imajo dovolj dobro znanje glavnega jezika (najmanj raven B2), ki ga bodo potrebovali v tujini, lahko namesto tega opravljajo tečaj lokalnega jezika, če je ta na voljo v spletni jezikovni podpori.

Če med jeziki spletne jezikovne podpore ni glavnega jezika, bo organizacija pošiljateljica ali organizacija gostiteljica zagotovila drugačno jezikovno podporo. Po vrnitvi domov udeleženci opravijo končni jezikovni preskus, s katerim preverijo svoj napredek med prebivanjem v tujini.

Sodelovanje v programu

Če ste že izbrani za mobilnost Erasmus+ in izpolnjujete zgoraj opisane pogoje, vam bo vaša ustanova oz. organizacija poslala uporabniško ime in geslo za prijavo na oceno jezikovnega znanja in po potrebi jezikovni tečaj spletne jezikovne podpore.

Za dodatne informacije se obrnite na ustanovo/organizacijo pošiljateljico ali koordinatorko, nacionalno agencijo oziroma preverite pogosta vprašanja na portalu spletne jezikovne podpore.

Vir: uredništvo mlad.si povzeto po Erasmus+, Program EU za izobraževanje, usposabljanje, mlade in šport

Foto: Svetovni splet

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Mednarodno

Sorodni članki

Avtorji