Zavod 404 Če na 404 nečesa ne najdeš, ustvariš to sam.

Nočno spajkanje na poletnem taboru
29 maj2017
824

SLOVENIJA – Če ste ob številki 404 pomislili na vse trenutke, ko vam spletni strežnik ne najde iskane vsebine, vas na uredništvu mlad.si lahko potolažimo, da tokrat ne gre za napako. Ker smo v mesecu maju obležili svetovni dan podjetnic, vam v tokratnem prispevku predstavljamo Mladinsko tehnološko – raziskovalnega centra Zavod 404, ki je v svojem triletnem delovanju, že več kot 5000 mladim omogočil izkušnjo vodenja projektov raziskovanja in uporabe tehnologij.

Zavod 404 je stičišče mladih, ki želijo realizirati svoje ideje, se soočiti s prvimi perspektivnimi projekti ali nadgraditi že obstoječe. V delavnici, opremljeni z najrazličnejšimi stroji za obdelavo materialov, 3D in lasersko tehnologijo, se učenci, dijaki in študenti ukvarjajo z izzivi sodobnih sistemov. Mentorji, strokovnjaki strojništva, elektrotehnike, programiranja in oblikovanja pa so tisti čudodelci, ki z ekipami vodijo projekte in jim omogočajo podporo, da ideje postanejo resnične.

Center posveča visoko pozornost kreativnosti, inovativnosti in razvoju gospodarstva mikro in malih podjetij, pri čemer verjamemo, da se mora takšen duh družbe razvijati že v mlajših generacijah. Prepričanje v svoje sposobnosti pridobijo mladi z izkušnjami v praktičnem delu, realizaciji svojih idej, vložkom in navsezadnje s kritičnim pogledom na svoje delo.

V svojem triletnem delovanju je center omogočil več kot 5000 mladim delo na samostojnih projektih, raziskovanje in uporabo sodobne tehnike in tehnologije, sodelovanje na mednarodnih tekmovanjih in vsesplošno pridobivanje praktičnih veščin iz podjetnosti in podjetništva. S svojimi številnimi partnerji omogoča visok standard znanja in najsodobnejše principe dela ter vsebine. Sodeluje s  številnimi fakultetami, inštituti, šolami ter podjetji.

Pametni čebelji panj.

 Danes, ko so informacije dostopne v žepu praktično vsak trenutek, je tok idej še toliko hitrejši in širši. Pravi izziv ga je pretopiti v realno stvar. 404 je šifra napake, ki sporoči, da spletne strani ni bilo moč najti. Zato, če na 404 nečesa ne najdeš, ustvariš to sam. Raziskovanje morskega dna, igrice med odmorom, štetje čebel, bitka robotov, avtonomna jadrnica, so nekateri izzivi, ki jih mladi rešujejo v delavnici.

Skrb za prihodnost in obstanek čebel je področje, ki ima na Zavodu 404 že široko mrežo raziskovalcev. Dve dijaški ekipi se ukvarjata s principi pametnega čebelnjaka, ki s svojimi funkcionalnostmi omogoča čebelarjem, da enostavno sledijo spremembam v čebeljih družinah in lahko na podlagi informacij pravočasno reagirajo.

Predstavitev Microtransat izziva.

Nekoliko nor projekt, ki se vključuje v mednarodni izziv Microtransat pa je izgradnja avtonomne jadrnice, ki bo preplula atlantik. Študenti pri tem delujejo v 8 skupinah, ki skrbijo za 4 ključna področja razvoja: elektroniko, umetno inteligenco, strojništvo in jadralstvo. Ali bo slovenska ekipa pri tem uspešna pa bomo izvedeli v letošnjih zimskih mesecih.

V delavnici najdejo svoj prostor vsi, ki se ne ustrašijo izziva, tako tisti, ki imajo željo po znanju in veščinah iz naravoslovnih področij kot tudi tisti, ki jih zanima kako pridobiti sredstva za projekt, kako ga predstaviti in naposled tržiti. Najmlajši imajo tudi najširšo izbiro med delavnicami, celoletnimi programi in poletnimi tabori, dijaki in študenti pa so dobrodošli na projektih v sodelovanju s šolami in podjetji. Tisti, ki pa z EMŠOm ne izkazujejo več mladosti, imajo pa mlado srce in glavo, prav tako vabljeni v delavnico, ki vam bo omogočila delo na svojih projektih, vas usposobila za stroje in z mentorji spodbudila, da naredite še kaj novega.

Vir: uredništvo mlad.si, Zavod 404

Foto: Zavod 404

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Članki

Sorodni članki

Avtorji