Spomin na prostovoljstvo v Maleziji Predavanje.

2017 02 15 vake
19 maj2017
228

MARIBOR – V sredo, 15. 2., smo v Evropskem kulturnem in tehnološkem centru (EKTC) Maribor gostili Jana Vaka, ki nam je predaval o prostovoljstvu v Maleziji. Jan nam je v enournem predavanju razkril, kaj je doživel na drugem delu sveta.

IMG_6492 Vake

Predavanje o prostovoljstvu v Maleziji.

Zakaj ravno prostovoljstvo v Maleziji? Jan je lani februarja na spletu zasledil razpis Nevladne humanitarne organizacije SOLS 24/7 v sodelovanju z Zavodom Voluntariat, ga pregledal in se brez oklevanja prijavil. Bil je primeren kandidat in že je pakiral kovčke ter čez 14 dni sedel na letalo za Kuala Lumpur.
Sprva mu je bilo malo neprijetno, saj mu je bilo vse na novo, ljudje, okolje, navade, kultura, hrana, ampak se je prav hitro navadil na ta način življenja. Živel je v Peraku in v javnih uradih, kot so šola policija, vojska, izvajal tečaje angleščine. V različnih delovnih skupinah je sodeloval s prostovoljci iz različnih delov sveta.

Jan je prišel v Malezijo ravno v času ramadana, kjer prevladuje muslimanska vera. Povsem nove so mu bile molitve, katere so se izvajale večkrat dnevno. Molili so moški, ženske in otroci. Vse ženske so v javnosti nosile hidžap in so si ga lahko snele le doma. Malezija še kar velja za zaprto državo, kar je posledica zamere do Britanskega imperija.
Njihova hrana je popolnoma drugačna od naše. Ne jedo kruha, saj ne uporabljajo kvasa. Vsa hrana je bila za njegov okus sladka ali pa pekoča.
Njegova 5-mesečna izkušnja prostovoljstva mu je prinesla dodatne izkušnje in kompetence, ki jih bo uporabil v nadaljnjem življenju.

Vir in foto: Evropski kulturni in tehnološki center Maribor

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji