Predstavitev srednješolskih učbenikov Za fiziko mag. Staneta Kodbe.

IMG_9048
19 maj2017
249

MARIBORCenter eksperimentov Maribor je v ponedeljek, 3. aprila gostil mag. Staneta Kodbo, ki je po končanem predavanju prof. dr. Petra Križana z naslovom Lov na osnovne delce, predstavil tri nove učbenike za fiziko v srednjih šolah.

Gre za temeljito prenovljeno in posodobljeno zbirko učbenikov pokojnega Rudolfa Kladnika, ki je gotovo znana marsikateremu nekdanjemu gimnazijcu. Mag. Kodba je celotno besedilo napisal na novo, pri čemer je sledil duhu prvotnih učbenikov, vendar jim dal sodobno preobleko in izboljšal nekatera poglavja. Tako je poglavje o astronomiji v celoti na novo napisano. V učbenikih lahko tudi najdemo nekaj 100 novih ilustracij. Poglavja so deljena na več segmentov – osnovna tematika in razširjene vsebine, med katerimi lahko nato profesor izbira, saj za vse žal učni načrt ne nameni dovolj časa. Učbeniki vsebujejo tudi veliko zanimivosti, ki niso namenjene učenju na pamet, ampak da v dijaku vzbudijo zanimanje in razmišljanje. Učbeniki vsebujejo obsežno zbirko vprašanj in nalog, z rešitvami na koncu. Poleg računskih nalog vsebujejo učbeniki tudi naloge, ki od dijaka velevajo, da samostojno razišče neko vprašanje ali problematiko. Računski zgledi so dosledni in ne spuščajo nobenih korakov tako, da lahko dijak sledi zgledu in se ne zgubi na sredi primera. Na koncu vsakega poglavja je povzetek, ki zajema gesla in kratek pregled, ki koristi tudi za ponavljanje snovi. Dodana je tudi zvezdna karta in odlična slika zgodovine nastanka vesolja. Ob besedilih je tudi mnogo portretov znanih fizikov, ki so velikokrat spregledani v učbenikih. Učbeniki so zelo aktualni, tako je v njih že omenjeno odkritje gravitacijskih valov z detektorjem LIGO.

Učbenika za prvi in drugi letnik – Gibanje in sila ter Energija, toplota, nihanje in valovanje sta že izšla pri založbi DZS. Tretji učbenik, namenjen tretjim letnikom gimnazij in srednjih šol, ki bo obravnaval elektriko, magnetizem, atome in gravitacijo in se bo osredotočal in razlagal s pomočjo polj, naj bi izšel letos.

Vir in foto: Evropski kulturni in tehnološki center Maribor

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji