O družbeni vlogi družine Teden družine 15. – 19. maj.

familypic
17 maj2017
696

SLOVENIJA – “Kaj je dužbena vloga družine”  ob tednu družine razmišlja Rok Kastelic.

Ob tednu družine se je smiselno ustaviti in njen pomen vsaj na hitro ponovno premisliti. Okoli pojma družine je namreč mnogo sporov, kar pa se tiče našega dela z mladimi, je še bolj bistveno, da se zavedamo vplivov, ki jih te puščajo na mladih. Torej, ne bomo teoretizirali o družini, temveč zgolj osvetlili njeno družbeno vlogo.

Rok Kastelic.

Družina je temeljni gradnik družbe. Skozi zgodovino se sicer pojavljajo različne oblike družin,  vendar je za nas v tem trenutku koristno pogledati predvsem njihov vpliv v zadnjih dveh stoletjih. Razne ideologije se zataknejo pri tem, ko ne zmorejo nadzorovati družine oz. dinamike odnosov znotraj nje. Npr. nacisti so se na tem področju zelo potrudili –  vedeli so, kje so vzvodi za oblikovanje »svetle« prihodnosti, vendar so na srečo pogoreli na vojaškem področju. Druge vizije dobrohotno želijo odpraviti družino, saj je pogosto prenašalka “zastarelih” vrednot. Njihova nemoč je na nek način dobra, saj deluje kot varovalka, po drugi strani pa tudi slaba. V družinah se namreč pojavlja tudi veliko zlorab, pa država nikakor ne more rešiti problemov šibkejših udeležencev v konfliktih. Kako naj država ukrepa in zaščiti otroka ali žensko, ko pa gre za prizore za zavesami? O teh na splošno je sicer lepo pesem napisal Adi Smolar: Prizori za zavesami.

Pri vsakem mladem moramo v obzir vzeti kako njegovo družinsko ozadje določa njegov vrednotni sistem pa tudi način življenja. Družinske vplive lahko razbiramo le počasi, le posredno, a vendar jih sčasoma lahko zaslutimo. Seveda so premešani z medvrstniškimi vplivi, splošno družbeno klimo itd., a vendar se tudi uporništvo in nasprotovanje svoji domači družini izkazuje kot odziv prav na dinamiko odnosov znotraj družine. Način upora je pogosto nezavedno določen z nasprotjem družinskega vzora.
Pomembno je, da si vsi skupaj prizadevamo za odprto družbo, ki bo sprejemala vsakega posameznika ne glede na njegovo družinsko ozadje, a hkrati postavljala visoke etične standarde tudi v zasebnem življenju. Že res, da je zasebno treba marsikje ločiti od javnega … A vendar ju ne smemo pri vseh rečeh strogo ločevati, kajti to bi vodilo v pretiran individualizem in počasi tudi v družbeni propad. Ta pa bi nas prizadel vse – nekatere prej, nekatere kasneje.

Že danes se gibamo po tem nevarnem polju, zato še enkrat poudarimo, da kar otrok prejme v družini, ga zaznamuje za vse življenje. Ga ne determinira, saj lahko – podajmo nekaj banalnih simbolik – draga kovina zarjavi, lep krznen plašč razjejo molji, ter po drugi strani iz gnoja vzklijejo najboljši pridelki … A vendar, bodimo pozorni na popotnice, ki jih dajemo drug drugemu, kajti tudi te vplivajo na družine, ki bodo nekoč nastale in bistveno zaznamovale nove generacije mladih. Prihodnost je stvar sedanjosti, ki jo moramo skušati razumeti na podlagi preteklosti. Razumeti pomen družine za posameznika in družbo je za to nujen.

 

Vir in foto: SMC Rakovnik, Rok Kastelic

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Mnenja

Sorodni članki

Avtorji