Možganska gimnastika V Brežicah.

20170505_103051
18 maj2017
686

BREŽICE – ZPTM Brežice je, okviru Večgeneracijskega centra (VGC), začeli izvajati delavnico Možganska gimnastika za starejše. Pri aktivnostih je svoje znanje, izkušnje in pomoč nudila tudi EVS prostovoljka Lorena, po izobrazbi psihologinja. Lorena je v Mladinskem centru v sklopu dolgoročnega EVS projetka Pathways of change in se aktivno vključuje v različne aktivostih Mladinskega centra Brežice.

Kaj je možgVGC_Posavje_logotip-poln_nazivanska gimnastika?
Možganska gimnastika je niz usklajenih in skupnih vaj, ki spodbujajo in pospešujejo učenje. Vaje za možgansko gimnastiko ustvarjajo močnejšo in učinkovitejšo nevronsko mrežo v naših možganih. Pomembno je povezati obe možganski polobli, tako levo kot desno. V življenju namreč največ uporabljamo levi del možganov, ki je namenjen za analitično razmišljanje, prav tako je pa pomembno da uporabimo tudi desni del možganov, ki je za kreativno in domiselno razmišljanje.

Udeleženci možganske gimnastike smo bili zelo navdušeni nad tovrstno »telovadbo«. Fascinantno nam je bilo predvsem to, koliko koncentracije smo potrebovali, da smo lahko naredili posamezno vajo. Možgansko gimnastiko bomo izvajali tudi v prihodnje, saj je interes zelo velik tako med oskrbniki doma upokojencev Brežice, kot med drugimi občani. Izvajali jo bomo tudi za najmlajše. Več o tem pa v naslednjih reportažah.

 

Kaj je EVS?
Program Evropske prostovoljne službe (European Voluntary service – EVS) omogoča mlademu posamezniku, da postane prostovoljec/-ka v drugi državi za obdobje od 2 do 12 mesecev. Med bivanjem v tujini program Erasmus+: Mladi v akciji krije prostovoljcu bivanje, prevoz, jezikovni tečaj, prevoze na delo, prehrano in žepnino. Poleg tega, da je skozi financiranje iz Programa za prostovoljca v materialnem smislu poskrbljeno, pa EVS nudi še veliko priložnosti za pridobitev različnih znanj in izkušenj v mednarodnem okolju. Program omogočati mladim dodatno neformalno izobraževanje in življenjsko izkušnjo v mednarodnem okolju. Vzpodbuja mlade, da postanejo družbeno aktivni in s tem pripomorejo k razvoju svoje skupnosti.

Erasmus+.

Projetk EVS sofinancira Erasmus+ program.

Projekt VGC Posavje sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Evropski socialni sklad v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020, prednostne osi: 9. Socialna vključenost in zmanjševanje tveganja revščine, prednostne naložbe: 9.1. Aktivno vključevanje, vključno s spodbujanjem enakih možnosti in dejavnega sodelovanja ter izboljšanje zaposljivosti in specifičnega cilja: 9.1.3. Preprečevanje zdrsa v revščino oziroma socialno izključenost in zmanjševanje neenakosti v zdravju.

Vir in foto: Zavod za podjetnštvo, turizem in mladino Brežice

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Lokalno Novice Projekti

Sorodni članki

Avtorji