Ekonomija zakonske zveze Ali dva koraka nazaj. In nobenega naprej, mogoče le za bogate.

IMG_1840
04 maj2017
860

SLOVENIJA – Malokdo ve, da je pred kratkim začel veljati novi družinski zakonik, ki uvaja predporočno pogodbo kot način reševanja delitvenih razmerij med zakoncema.

To je popolna novost v zakonu, ki bi jo zakonodajalec moral pojasniti, kajti prejšnja ni bila slaba. Če se uvaja nek nov sistem, pogodbeno razmerje med zakoncema, oziroma celo pred poroko, potem bi moral zakonodajalec temu vprašpanju posvetiti mnogo več časa in prostora. Pa se je zgolj naslonil na mnoge ureditve drugod po Evropi. In na dejstvo, češ da nimamo več družbene lastnine in le privatno, kar je bolj ali manj ideološki razlog.

Simbolična fotografija.

No, mladi danes se sicer vedno manj poročajo, živijo na koruzi v sicer izenačeni izvenzakonski zvezi. Če bodo hoteli urediti stvari predčasno (npr. ob ločitvi, ali zaradi dedovanja), bi o tem morali razmišljati še preden sklenejo zakonsko zvezo. Do sedaj smo je veljala ureditev 50:50, kar pomeni, da sta oba, ki sta se poročila stopila v zvezo enakopravno z enakimi deleži. Poudarek je bil predvsem na tej vsestranski enakosti. Tudi vse, kar sta ustvarila, se je delilo po tem principu. Sedaj bo to možno opredeliti tudi 99:1, ali pa 80:20, ali 70: 30. Taka možnost nenadoma vzpostavi drugačna razmerja med bodočima zakoncema. Resda, poročita se iz ljubezni, predporočna pogodba pa zahteva zgolj račun in denarnico. Zatorej naslov ekonomija zakona. Nenadoma se vzpostavijo drugačna razmerja, nič več romantična in zaljubljena, temveč mnogo bolj realna, taka, ki nakazujejo, kdo je kdo v družini in kdo ima več ali kdo lahko postavlja pogoje. Ponavadi je to bogatejši. Kar je naredila prejšnja ureditev, je bilo to, da se te neenakosti s samo poroko zbrišejo. Zdaj bo zveza med dvema mladima dosti bolj preračunljiva, dosti manj naivna in dosti bolj neenakopravna. Morda kar veliko mladih o tem sploh še ni razmišljalo, pa se tiče prav njih. Pa se je še enkrat zgodilo to, da je zakonodajalec razmišljal namesto nas-vas mladih in nekaj uredil tako, da nismo imeli možnost nič reči ali o tem razpravljati. V imenu novih ideoloških praks. Pa se spet vrnejo tisti časi izpred druge svetovne vojne in še prej. Novi patriarhat in dominacija ekonomije znotraj družinskih odnosov. Prebirali bomo o smešnih predporočnih pogodbah in zakonskih zahtevah, no , če že imamo resničnostni uvoženi šov, imejmo tudi to. Če že uvažamo vse mogoče praznike, uvozimo še predporočno pogodbo. Mogoče tisto med sedanjima zakoncema Trump?

DSCN0418

Simbolična fotografija.

Vir in foto: Združenje mladih, staršev in otrok Sezam

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Mnenja

Sorodni članki

Avtorji