DIC in njegova mladost praznujeta

10-5-2017- premiera
19 maj2017
467

LJUBLJANA –  Dijaški dom Ivana Cankarja v letu 2017 praznuje 70. obletnico in  vrsto drugih, z ustanovo povezanih jubilejev.

Koncept praznovanja temelji na predstavitvi vzgojno-izobraževalnega dela, ustvarjalnosti dijakov in utripu ustanove, ki ga dijaki, skupaj s pedagogi, vzgojitelji in mentorji, ustvarjajo.

V ospredje so postavljene dejavnosti, dogodki in produkcije, katerih snovalci, nosilci in izvajalci so mladi.

Kot uvod v praznovanje smo v januarju na ogled ponovno postavili stalno likovno zbirko akademskih slikarjev, nekdanjih dijakov, katerih dela smo zbrali pred 20 leti. Po otvoritvi z glasbenim program je sledilo predvajanje filma Helene Koder Obrazi Marijanišča. Film je bil posnet leta 2000, pretežno v DIC-u in s sodelovanjem nekdanjih in tedanjih dijakov iz takrat na novoustanovljene skupine Pozitiv.

Takrat so se mladi dicarji postavili ob bok velikanom slovenske zgodovine, kot so Dane Zajc, Vinko Globokar, Ciril Zlobec, Janez Menart, Lojze Kovačič, Oskar Kjuder, Mirjan Borčič in številni drugi, tokrat pa so prevzeli iniciativo in izvedbo praznovanja v svoje roke.

Z začetkom letošnjega leta so v različnih projektih, delavnicah in krožkih v DIC-u začele nastajati produkcije in izdelki, namenjeni za javne predstavitve in načrtovane jubilejne dogodke, ki se na ogled javnosti predstavljajo v mesecu maju:

10. maja 2017, ob 140. obletnici Cankarjevega rojstva in ob 20. obletnici Teatra Pozitiv

DIC logo.

- Kreatorij DIC: Gledališka predstava Pisatelj – tujec vsem in sebi / Teater Pozitiv, skupina Ivan Cankar.

Delo je samostojni avtorski projekt mentoric Urške Arnšek in Urške Klajn. Pri pripravi predstave sta avtorici izhajali iz Cankarjevega občutka nesprejetosti in osamljenosti, ki prav tako ni tuj mladim izvajalcem, sedanjim dijakom DIC-a, ki prihajajo v Ljubljano z različnih koncev Slovenije. Predstava je grajena na sodobnem, večmedijskem pristopu, ki je blizu mladim izvajalcem in tudi njihovi vrstniški publiki. To daje predstavi dodatno, ne nepomembno razsežnost, približevanje dela velikega pisatelja in njegovih danes zopet aktualnih vsebin mladi publiki.

Predstava je bila predpremierno predstavljena na festivalu Transgeneracije 2017 v Cankarjevem domu v Ljubljani

17. maja 2017

- Galerija DIC: Otvoritev Pregledne razstave izbranih del likovne delavnice ATELJE / šolsko leto 2016/2017

Likovna delavnica, ki deluje pod mentorskim vodstvom likovne pedagoginje Mire Narobe, letos praznuje polnoletnost (18 let) svojega delovanja. Razstavljene so risbe (dela na papirju, oglje in pastel) in slike (akril na leseni podlagi, akril na platnu), tematika pa je tihožitje po opazovanju in različne teme, ki se dotikajo življenjske problematike mladih: komunikacija, sobivanje, pomen sodelovanja in medsebojnega razumevanja.

Pregledna razstava – izbor del likovne delavnice iz celotnega, osemnajstletnega delovanja bo postavljena oktobra 2017.

- Galerija DIC: Majski glasbeni večer 

Majski glasbeni večer sodi med večere klasične glasbe, ki imajo v DIC-u glede na dejstvo, da v njem od samih začetkov bivajo dijaki glasbeniki, dolgo tradicijo. Pod mentorskim vodstvom Marije Gerdej Poljanšek so na sporedu 34-krat letno. V letošnjem jubilejnem letu  je v okviru organizacije večerov klasične glasbe dijakov prišla pobuda o ustanovitvi dijaškega Moškega komornega zbora Ivana Cankarja.

18. maja 2017

- Zimski vrt: Razstava ilustracij Julije Brudar: “Sem, kar kupujem

Dijakinja je z mentorsko pomočjo Nine Golob postavila svojo samostojno razstavo. Razstavo tvori serija desetih ilustracij, ki izražajo kritičnost do sodobnega potrošništva. Julijino delo na izviren in luciden način predstavlja  prikaz razmišljanja mladega človeka o (pretiranem) potrošništvu. Ilustracije so bile objavljene kot del likovne opreme 7. številke revije Triper, ki izhaja v Dijaškem domu Ivana Cankarja in je bila posvečena temi »identiteta«.

- Kreatorij DIC: plesno-gledališka predstava Popotniki / Teater Pozitiv

18-5-17-3

Predstava.

V predstavi, ki so jo selektorji uvrstili na letošnji festival Vizije, so mladi ustvarjalci pod mentorskim vodstvom Boruta Bučinela in Mihe Mavra raziskovali univerzalno temo smisla človekovega bivanja, njegove odgovornosti in poslanstva na planetu zemlja. Predstava se zaključi s spoznanjem, da smo sopotniki in hkrati kozmična bitja, prva generacija 1/ONE prva na zemlji, ki je prišla do točke in zavedanja, da lahko uniči lastno vrsto in planet oziroma da sodeluje pri evoluciji njene zavesti in postane kokreator prihodnosti človeštva in planeta v celoti.  

  1. 23. maja 2017, ob 15. obletnici delovanja Kreatorija DIC
  • Kreatorij DIC: Magičnih 15

Večnamenski mladinski klubski prostor Kreatorij DIC je nastal maja leta 2002 z adaptacijo kletnega prostora, ki je bil v preteklosti pekarna nekdanjih gojencev Marijanišča in kasneje DIC-a. V 15 letih je bilo v njem uprizorjenih preko 600 gledaliških, plesnih, glasbenih, multimedijskih ter sorodnih umetniško zabavnih dogodkov ter performansov. Prostor je ob dijakih doma gostil tudi številne mlade  iz lokalnega, širšega slovenskega in tudi mednarodnega okolja. Od vsega začetka je bil deležen sofinanciranja s strani MOL in Urada mladine RS, kar mu po eni strani narekuje, dejansko pa omogoča, da odpira vrata številnim mladim, vključno z družbeno deprivilegiranimi skupinami, ki nimajo lastnih prostorov in možnosti ustvarjanja in javnega izražanja.

 Ob jubileju bo oder Kreatorija prevzel Coreo Hazzard Balfour, artist, iluzionist, klovn in akrobat, ki je obiskovalce in dicarje z delavnicami za gledališče in cirkus ter z nepozabnimi nastopi navduševal že v prvih letih delovanja Kreatorija.

25. maja 2017, celodnevno športno-kulturno dogajanje z glasbenim programom in artističnim spektaklom

  • Več prizorišč v DIC-u in na zelenici: Dan sonca in mladosti

Prireditev, ki tradicionalno poteka  v obliki dicarskega  festivala ob zaključku šolskega leta, ima v jubilejnem letu dodatno razsežnost. Predstavljene bodo dejavnosti s svojimi izdelki in produkcijami, ki so letošnje delo povezale z jubilejem. Prireditev se bo zaključila z glasbo, artističnim spektaklom in Fire showom. Nastopile bodo skupine in posamezniki, ki trenutno delujejo v domu oziroma so v njem nastale oz. delovale, s skupino Balkan Boys na čelu.

 Zaključni del praznovanja jubileja se bo odvil jeseni. V oktobru je predvideno celotedensko praznovanje, na katerem bosta med drugim predstavljena dokumentarni film DIC70, ki nastaja v domski video delavnici ter istoimenska publikacija z besedili, refleksijami sedanjih in nekdanjih dijakov, pedagogov in mentorjev.

Vir in foto: Kulturno umetniško društvo Poziv

 

 

 

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Dogodki

Sorodni članki

Avtorji