Anketa ob Veselem dnevu prostovoljstva

18489789_1374760082605830_4924498821813954836_o
17 maj2017
949

LJUBLJANAV tednu od 15. do 21. maja v Sloveniji praznujemo  Nacionalni tedna prostovoljstva. V torek, 16. maja so se  v Ljubljani ponovno zbrale prostovoljske organizacije s kulturnega, športnega, humanitarnega in ekološkega področja, ki so v okviru osrednjega dogodka Veseli dan prostovoljstva, obiskovalcem dogodka predstavile svoje delo. Letošnji  18. nacionalni teden prostovoljstva je podnaslovljen z mislijo Prostovoljstvo kot prostor vključevanja”, saj je praznovanje namenjeno druženju prostovoljcev, povezovanju med sodelujočimi organizacijami in predstavitvi prostovoljstva ter prostovoljskih organizacij. Ob tej priložnosti se je tudi uredništvo mlad.si sprehodilo med stojnicami in mlade predstavnike sodelujočih organizacij s področja mladinskega dela vprašalo, kaj njihove organizacije ponujajo prostovoljcem in kaj je osebna izkušnja prostovoljstva pomenila njim.

18518766_10211215639099284_2141161386_n

Maja Pišljar.

Maja Pišljar, Zavod Voluntariat

“Zavod Voluntariat je organizacija za mednarodno prostovoljstvo. Izvajamo različne programe, od kratkoročnih do dolgoročnih oblik prostovoljstva, ki so namenjeni tako mladim, kot starejšim. Upamo si trditi, da si lahko pri nas vsak prostovoljec najde projekt, ki mu je blizu. Znotraj Evrope, kot konec koncev celega sveta obstaja ogromno organizacij, ki radi gostijo prostovoljce in še več projektov, ki nudijo delo z ljudmi , delo v naravi, z živalmi, pridobivanje  izkušenj v različnih nevladnih organizacijah. Izbire za prostovoljce, ki se želijo podati na to izkušnjo, je ogromno. Poleg aktivnosti na mednarodnem nivoju, se trudimo biti aktivni tudi na lokalni ravni, zato imamo znotraj organizacije, tudi klub prostovoljcev, kamor želimo vključiti mlade, ki smo jih v preteklih letih poslali na mednarodne postovoljske programe v tujino in zdaj prihajajo nazaj z izkušnjami, kompetencami, znanjem in so pripravljeni del svojega časa, nameniti tudi zaprostovoljce, ki prihajajo na novo.”

Če pomislim, sem prostovoljka že vso svoje življenje. Začela sem v svojem lokalnem okolju, kjer sem še vedno aktivna, tekom študijskih let pa sem začela spoznavati tudi mednarodno prostovoljstvo, ki mi je prineslo največ, saj sem se preko odnosov z drugimi ljudmi in kulturami, naučila ogromno, prav o sebi. Kompetence, ki sem jih dobila preko izkušenj prostovoljstva najbrž segaja od začetka pa do konca Tromostovja, v smislu tako osebnostnega, kot strokovnega področja. Prostovoljno delo sem namreč vedno povezovala  s svojim študijem, kar pomeni, da sem si projekte izbirala na način, da sem zraven rasla tudi strokovno. Želja v ozadju je vedno bila ta, da mi vse izkušnje pomagaja tudi tukaj in zdaj na moji poti.

18554889_10211215905385941_1591449973_n

Viktor Höchtl.

Viktor Höchtl, Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov

“Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov je v bistvu ena največjih prostovoljskih organizacij v Sloveniji. Vsi naši vodtelji, ki vlagajo svoj čas, trud in znanje v to, da imajo mladi alternativo k preživljanju prostega časa, ki ga danes vse prevečkrat mladi preživljajo ob računalnikih, na telefonih… Prostovoljno preko projektov, ki so namenjeni ljudem, ki potrebujejo pomoč, naše Združenje ogromno priseva tako na nacionalni, kot lokalni ravni.”

“V okviru svoje osebne izkušnje, sem bil v preteklosti v Mariboru aktiven 10 let, vodil sem tri starostne skavtske skupine, z različnimi organizacijskimi zadevami in načrtovanjem usposabljanj ogromno pomagal na državni ravni. Iz svoje prostovoljske izkušnje sem za življenje pridobil ogromno. Ne znam si predstavljati, da kdaj ne bi bil del skavtov in aktivni voditelj, ker je to del mene. Prepričan sem, da se bom tudi, ko ne bom več tako aktivno del tega, poskušal še vedno vsaj malo udejstvovati za pomoč naši lokalni enot v Mariboru.

18516392_10211215637259238_1858721144_n

Polona Kos.

Polona Kos, Zavod Salesianum (Skala)

“Prostovoljci imajo pri nas možnost dela z mladimi. Lahko pridobijo izkušnje na področju z otroci in mladostniki. Ponujamo različne dejavnosti in šport, ustanovljeno imamo tudi cirkuško skupino. Kdor želi, lahko v okviru našega zavoda dobi ogromno izkušenj.”

V času študija sem delovala kot prostovoljka. Zase sem pridobila kar nekaj izkušenj, ki so mi pomagale tako pri samem iskanju službe, kot kasneje, pri samem delu v službi.  Tako da menim, da tudi če je delo prostovoljno in ni plačano, so to dragoceno izkušnje za življenje, tako osebnostno kot profesionalno.

18579011_10211215638299264_1196345928_n

Monika Govek.

Monika Govek, Zavod Mladi zmaji

“Sem prostovoljka pri Zavodu Mladi natančneje v Bežigradu. K nam prihajajo mladi z namenom, da se družijo, da prejemajo učno pomoč in sodelujejo v različnh delavnicah, tako s športnega kot kulturnega področja. Kvaliteno preživljanje prostega časa, ki ga mladi danes preveč preživijo v stiku s tehnologijo, prispeva tudi k osebnostni rasti mladostnikov. Osebno menim, da prostovoljci v naši organizaciji dobijo iskrene nasmehe otrok, ko naredijo nekaj zanje in je res neprecenljivo, ko vidiš, da so lahko mladi uspešni tudi s tvojo pomočjo.”

Osebno sem se preko izkušnje prostovoljstva naučila biti v stiku z otroci, še posebej s skupino otrok iz socialno ogrožeih družin. Za tovrstno delo so potrebna res posebna znanja, ki jih moraš dobiti preko prakse, da kasneje najdeš prave pristope preko katerih lahko prideš do mladih (kako se pogovarjati, kako se vesti v njihovi družbi) in kar je najpomembnejše, kako z otroci in mladostniki sploh komunicirati.

18518546_10211215664459918_590104243_n

Blaž Umek.

Blaž Umek, ŠKUC

“Prostovoljci lahko v okviru ŠKUC pridobijo predvsem izkušnje na kultrnem področju, Izvajamo različne projekte, kjer se lahko mladi umetniki vključijo in jim nudimo tako prostor, kot predajo znanj. Drugi del naših aktivnosti je bolj usmerjen na LGBT skupnost, za kar imamo posebne prostore in se lahko vključijo tudi mladi.  Vseskozi se trudimo, da mlade izobražujemo tako kulturno, kot tudi družbeno.”

Kot prostovoljec sem začel pomagati pri Kraljih ulice, prav tako pa sem kot prostovoljec z delom začel tudi na ŠKUC. Iz svoje osebne izkušnje bi povedal le to, da se  lahko največ naučiš ravno preko drugih!

18578798_10211215651259588_1511895901_n

Nives Felić.

Nives Felić, Zavod Nefiks

“Zavod Nefiks prostovoljcem ponuja različna področja, kjer lahko sodelujejo, kot voditelji kariernih ali jezikovnih klubov. Omogočamo tudi mednarodne izmenjave, naše glavno poslanstvo pa je vodilni sistem beleženja neformalno pridobljenega znanja v Sloveniji, ki mladim omogoča, da na enem mestu sistematično zberejo vse neformalno pridobljene in s strani organizacij potrjene kompetence.”

Sama sem bila in sem še vedno prostovoljka pri različnih organizacijah. Delala sem tako z otroci, kot z mladimi in s  starejšimi. Kar sem dobila je ogromno izkušenj, ki so bile tudi zelo pomembne pri današnji zaposlitvi. Lahko rečem, da so bile izkušnje in znanje, ki sem jih pridobila tekom prostovoljstva,  še bolj pomembne, kot izobrazba.”

18516357_10211215667019982_771005447_n

Maruša Jarc.

Maruša Jarc, Delavnica konceptov

“Prostovoljci se nam lahko pridužijo pri izvajanju projektov, saj jim nudimo sodelovanje od začetne do končne faze projekta (torej od pisanja razpisa, urejanja dokumentacije, do izvedbe aktivnosti), poleg organiziranega aktivnega programa imajo v naših prostorih prostovoljci možnost, da tudi sami ob pomoči mentorjev izvajajo aktivnosti, ki si jih želijo in do zdaj še  niso imeli možnosti.  Organizaramo delavnice za ročne spretnosti, ki omogočajo delo na področju lesa, paletnega pohištva, kamor so vabljeni vsi, ki se želijo naučiti nekaj novega in narediti kakšen svoj izdelek. Na ta način lahko delujejo ne samo kot prostovoljci, ampak kot aktivni člani, ki svoje znanje prenašajo naprej in pridobijo konretno izkušnjo tudi zase.”

“O prostovoljstvu nikoli nisem razmišljala ali ja ali ne, ampak “itak”, potrebno je poskusiti. Zelo “luštna” izkušnja, ki mi je omogočila povezvanje z ljudmi. V ozadju ne potrebuješ finančne plati ali karkoli drugega, ampak se lahko ob sodelovanju pravih ljudi res ogromno naredi. Sama sem prav preko prostovoljstva prišla do spoznanja kaj me veseli, kaj rada delam in kaj čutim. Ne samo, kje se bom izobrazila in kje bom kaj dobila, ampak tisto, kar bi rada bila v življenju. In tako sem se začela usmerjati na področje mladine in otrok.”

18554878_10211215637939255_743075249_n

Timijan Jernej.

Timijan Jernej Društvo center za pomoč mladim

“Organizacija Društvo center za pomoč mladim deluje v Ljubljni in Mariboru in ima skupno pet zaposlenih, večino ekipe ki pomaga pri programu pa predstavlja preko 40 prostovoljcev. Prostovoljci se zelo integrirani v samo izvajanje in soustvarjanje programa, kot tudi samo izvedbo. Ker delujemo večino s srednješolci  in ker mladi zelo radi navezujejo stik ravno z mladimi, so novi prostovoljci pri nas vedno dobrodošli. Mladi  so zelo veseli, če pride nekdo približno enake starosti, saj na ta način lažje vzpostavljao zaupanje in navsezadnje dober odnos.”

“Kot prostovoljec sem začel delati, ko sem sem začutil, da imam v življenju neko praznino in hkrati ogromno energije, za katero nisem vedel kam bi jo usmeril. Med iskanjem dela z mladimi sem našel društvo DCPM, ki me je prepričalo s svojim programom, saj je bil točno takšen, kot bi ga bil vesel jaz, če bi ga bil deležen skozi svoje odraščanje. Gre za trening socialnih všečin v skupinah, komunikacije, mehkih veščin in povezovanja z drugimi. Kar sem dobil na eni strani je lastna izkušnja, da ozaveščam stvari o sebi, o katerih se mogoče prej nisem toliko spraševal, načine, kako to spremenim in da lahko hkrati s  tem znanjem pomagam tudi drugim.”

Vir in foto: uredništvo mlad.si

Foto: Slovenska filantropija

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Ankete

Sorodni članki

Avtorji