Mladi Romi v Sloveniji Svetovni dan Romov.

romani_kafenava_2_maribor_pohorje_osrednja_stajerska_slovenia
18 apr2017
841

SLOVENIJASvetovni dan Romov je bil to leto namenjen odpravi socialne izključenosti in diskriminacije, s katero se ta skupina prebivalcev sooča tudi v Sloveniji. Uredništvo mlad.si ob tej priložnosti objavlja prispevek, ki je nastal v sodelovanju z mladimi Romi, ki aktivno sodelujejo v Združenju EPEKA.

Mednarodni dan Romov, ki ga od leta 1990 obeležujemo vsako leto 8. aprila, na dan, ko je leta 1971 v Veliki Britaniji potekalo prvo mednarodno srečanje Romov je priložnost, da spregovorimo o položaju manjšine, ki velja za eno najbolj prikrajšanih manjšin v Evropi, saj se kljub prizadevanju države, s socialno izključenostjo Romov dnevno spopadamo tudi pri nas. Pripadniki romske skupnosti ta dan v Sloveniji zaznamujejo s številnimi prireditvami, s katerimi želijo spomniti na ohranjanje  svoje kulture in jezika. Kakšen je položaj manjšinske skupnosti in mladih, kako projekt romske restavracije, kot primer dobre prakse, pomaga pri vključevanju Romov v družbo in delovno okolje ter kakšne so možnosti zaposlitve, si preberite v zapisu mladega Roma.

Združenje EPEKA.

Rominje in Romi smo specifična skupina v družbi. Naša kultura, navade in običaji ter kulinarika se sila razlikujejo od navad in običajev večinskega prebivalstva v Evropi in Sloveniji. Rominje in Romi smo v družbi deležni silne stigme. Pravzaprav imamo občutek, da nas nihče čisto zares ne mara. Naše razumevanje družbe in družbenih procesov je drugačno. Večina nas vidi kot zajedalce javnega denarja in nekoristne lenuhe, ki se prebijajo od socialnega transferja do socialnega transferja, iz meseca v mesec .

Mlade Rominje in Romi smo veseli, da nam je Združenje EPEKA odprlo vrata, skupaj smo peljali projekt romske restavracije Romani kafenava, ki deluje kot prva romska restavracija v EU po principu socialnega podjetja. Prav tako smo veseli, da smo vpeti v mnoge redne aktivnosti in mednarodno delovanje Združenja EPEKA. Ob tem pa nas veseli, da smo v lanskem letu pričeli z aktivnostmi v okviru projekta Mladi z manj priložnostmi s pomočjo mladinskega dela do zaposlitve. V okviru projekta se usposabljamo na področju socialne podjetništva, računalništva, športa, aktivnega državljanstva in še mnogo več.

Romska skupnost živi razgibano in živahno življenje. Trudimo se, da roko v roki ohranjamo kulturo in običaje ter se zlivamo z okoljem sodobne družbe. Rominje in Romi nismo tabu, smo del 21. stoletja, smo del modernega sveta. Zato dobrodošli med nami, v romski restavraciji, kjer boste spoznali del našega vsakdana preko hrane in pijače.

Mlade Rominje in Romi smo v Sloveniji podvrženi 17-krat večji trajni nezaposljivosti kot večina ljudi. Domala s težavo najdemo prvo zaposlitev. Koristimo se vzpodbud, ki jih ponuja Zavod za zaposlovanje, kot so javna dela in različne druge vzpodbude, ki nam omogočijo vsaj leto dni dostojnega življenja.

Vir: uredništvo mlad.si

Foto: Združenje EPEKA

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Mnenja

Sorodni članki

Avtorji