“Zmanjšujemo osipništvo!” Mladinske delavke iz Novega mesta združile moči in sodelovale na Erasmus+ seminarju.

16683913_217680365362856_3010816999420660425_n
14 mar2017
580

ITALIJA – Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto je z italijanskimi, francoskimi, španskimi, albanskimi, srbskimi, črnogorskimi in poljskimi partnerji sodeloval na programu ERASMUS+ o osipništvu oziroma o prezgodnjem zapuščanju šolanja mladih. K sodelovanju so povabili še RIC Novo mesto in skupaj so se tri mladinske delavke udeležile mednarodenga seminarja za mladinske delavce, ki je potekal v mestu Sandrigo v Italiji od 9. do 14. 2. 2017.

Glavni cilj projekta, ki ga vodi italijanski partner Cooperativa Margherita, je povezovanje in sodelovanje (16665193_219648051832754_3632453144112313766_omreženje) in vzpostavitev koncepta »NET or NEET« kot povezovanja in širjenja dobrih praks med organizacijami različnih evropskih držav z namenom preprečevanja osipništva mladih v šolah.

V začetku seminarja so se udeleženci iz osmih evropskih držav seznanili s partnersko inštitucijo Cooperativa Margerite, njenim delovanjem ter delovanjem lokalnih mrež, s pomočjo katerih vplivajo na preprečevanje osipništva. Glavni cilj Cooperativa Margerite je spodbuditi interes skupnosti za humano in socialno integracijo prebivalcev, še posebej ranljivih skupin, preko socialnega, zdravstvenega in izobraževalnega menedžmenta. Njihova glavna ciljna skupina so tako otroci, mladostniki, starejši in osebe s posebnimi potrebami.

Naslednji dan so potekale delavnice na temo »NetShare« in »NetCreate« Vsaka partnerska organizacije je izvedla delavnico s pomočjo katere so se dosegali pomembni cilji: spoznali so kaj je mreženje in kako je oblikovano v različnih evropskih državah, poslušali so primere dobrih praks, oz. spoznavali, kako različni evropski partnerji s pomočjo svoje mreže uspešno preprečujejo osipništvo, partnerji so kritično presojali mrežo drugih partnerjev ter predlagali izboljšave in spremembe. Naslednja delavnica »NetCreate«pa je spodbudila udeležence, da so s pomočjo obstoječega mrežnega modela Coorperative Margherite reševati konkretne primere preprečevanja osipništva in predlagali možne izboljšave.

Tretji dan seminarja smo prisluhnili zanimivemu predavanju in delavnici, namenjena sta bila analizi in izboljšavi lastne mreže za preprečevanje osipništva. Zaradi celodnevnega intenzivnega dela je bil večerni obisk partnerjev v bližnjem mestu Bassano del Grappa prava popestritev, priložnost za neformalno druženje ter testiranje tradicionalnih okusov Italije.

Četrti dan srečanja so udeleženci po osnovnih šolah Sandriga in njegovi okolici izvedli pet različnih delavnic za osnovnošolce. Slovenska ekipa je s podporo poljskih partnerjev v osnovni šoli v Sandrigu izvedla delavnico »Spoznaj samega sebe«. Delavnica je potekala v okviru šolskega projekta razvijanja poklicne orientacije “Orientamente”. V večernih urah pa so organizatorji projekta povabili na predstavitev projekta predstavnike lokalne skupnosti in politične odločevalce. Udeleženci iz posameznih držav so se predstavili s svojo organizacijo in delom na področju osipiništva
Za uspešen zaključek seminarja pa so skupen projekt in njegove rezultate zadnji dan predstavili še regionalnim oblastem v Benetkah. Dan se je zaključil s sprehodom po mestu in odhodom domov.

Vir in foto: Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Mednarodno

Sorodni članki

Avtorji