Zapisi EVS prostovoljke Vtisi prvega meseca življenja v Mariboru.

dravljicni maribor
16 mar2017
540

MARIBOR -EVS prostovoljka Pekarne Magdalenske mrežeColine Laboulais, z vami deli zapis o prvem mesecu slovenskega načina življenja.

To je to, prvi mesec je že mimo! Po eni strani se zdi, kakor da sem prispela šele včeraj, po drugi pa že imam svoje male navade v Mariboru. Čuden občutek.

Odhod je bil inevs-20years_sltenziven, velik, poln talilni lonec žalosti, vznemirjenja, dvomov in resnične sreče. Zadnji mesec pred odhodom je bil napet, postajala sem bolj in bolj nestrpna, da prispem sem, medtem ko sem morala vsem reči “zbogom” ter uživati zadnje trenutke v Franciji. V teh slovesih je bilo veliko pritiska, kot da bi moral biti “popoln zadnji trenutek”, čeprav Slovenija ni luna!

Prvi teden je bil resnično vznemirljiv, med odkrivanjem mesta, prebavljanjem veliko informacij in spoznavanjem INFOPEKE: resnično imava srečo s tako skrbno in toplo ekipo, ki skrbi za naju, da nama je udobno in sva zadovoljni v najinem novem življenju. Po splošnem – “global” pregledu vseh področij aktivnosti INFOPEKE” sva se s Sofio (drugo prostovoljko) odločili da se pridruživa več aktivnostim. Sodelujeva pri Gledališču zatiranih, kjer imamo tedenske delavnice o družbenih vprašanjih skozi gledališke vaje. To je znana metoda, ki je nisem poznala pred prihodom sem, a zdaj v njej resnično uživam. Sodelujeva tudi pri dveh tedenskih delavnicah z otroki, ena z otroki s posebnimi potrebami in druga z otroki priseljenskih staršev. Čudovito je videti, kako enostavno se povežemo med sabo, čeprav ne govorimo istega jezika. Pomagali bova tudi pri organizaciji več dogodkov, kot sta Filmopeka – filmska projekcija, ki ji sledi predavanje in razprava – in Festival StopTrik. Nazadnje, sva tudi članici Kolektiva Pizda – angažiranega fanzina, kjer prispevam ilustracije o feminizmu, homofobiji …

Res cenim svobodo, ki jo imava pri ustvarjanju svojih lastnih delavnic in dogodkov, saj lahko na ta način raziskujeva in vlagava v vse stvari, ki naju zanimajo, kar je velika priložnost.

Obiskali sva tudi Ljubljano, očarljivo mesto, kjer so nekateri deli videti kot iz pravljične pokrajine. Šli sva na Metelkovo, zanimiv kraj poln ulične umetnosti, koncertnih dvoran in lokalov. Ljudje se družijo na tem velikem trgu ter se zabavajo na igrišču za velike otroke…

Doživeli sva tudi pust – slovenski tradicionalni karneval. V soboto se večina ljudi našemi in se odide zabavat, v nedeljo pa se udeležijo velike parade na Ptuju. Vso mesto je bilo dobre volje, videli sva ogromno dodelanih mask iz vseh koncev Slovenije. Srečali sva tudi kurente, podobne velikim ovcam z zvonci, ki “preganjajo zimo” z zvonenjem! Vesela sem, da sem lahko doživela tradicionalen slovenski dogodek …

Da povzamem, zmeraj bolj in bolj se navajam na slovenski način življenja, in bolj in bolj se vpenjam v aktivnosti INFOPEKE… Sodeč po tem, kar sem videla do zdaj bo to leto polno kulturnih dogodkov in intenzivnih izkušenj!

 

Vir in foto: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Mnenja

Sorodni članki

Avtorji