Veganska večerjica Dokumentarni film More than Honey.

veganska vecerja
16 mar2017
300

Maribor 16.03.2017 ob 19:30 do 16.03.2017

MARIBOR-  Za živali vas v sodelovanju s Pekarno Magdalenske mreže vabi na Vegansko večerjico, ki bo v četrtek, 16. 3. 2017, ob 19:30 v prostorih INFOPEKE.

Simbolična slika

Simbolična slika.

Predvajali bodo dokumentarni film »More than Honey« (Več kot med, 2013). Film prikaže komercializirano in industrializirano vzrejo čebel v ZDA, ki jo usmerjajo interesi vodilnih korporativnih kompleksov, in se osredini na destruktivne korporativne agrikulturne prakse, ki dajejo prednost korporativnemu dobičku pred zdravjem čebel in ljudi. Korporacije, kot so Monsanto, Dow, Baye in druge, s kontinuirano proizvodnjo insekticidov in herbicidov ubijajo čebelo za čebelo do celotnih populacij.

Vrsta insekticida, imenovana neonikotinoid, povzroča akutne in kronične zastrupitve ne le posamezne čebele, temveč celotnih kolonij. Čebele prinašajo kontaminirani in cvetni prah v panj in s tem ustvarjajo zelo strupeno življenjsko okolje za vse čebele. Toksičnost uničuje njihov centralni živčni sistem, to pa povzroča zmedenost in v končni fazi čebele ne morejo leteti in se vrniti v panj. Drugi dejavnik množičnega umiranja čebel je hranjenje čebel s fruktoznim koruznim sirupom in posledično slabitev njihove odpornosti, saj industrializirane farme čebel v težnji po maksimiziranju dobička uporabijo celoten pridelek medu.

V zadnjih desetletjih življenje čebel množično ogroža tudi sajenje monokultur, kot sta koruza in soja, na področjih, ki so nekoč predstavljala zdrav habitat za opraševanje. V kombinaciji z drugimi transformacijami zemljišč, ki sledijo kapitalističnemu imperativu, se drastično omejujejo zdravi čebelji habitati. V diskusiji, ki bo sledila, se bodo osredinili na vprašanje uporabe čebel za med onstran vplivov destruktivnih industrializiranih praks na ekosisteme.

Vir in foto: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA

Dogodek

Dne: 16.03.2017 19:30 ob 19:30
do: 16.03.2017
Kraj: Maribor

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Dogodki

Sorodni članki

Avtorji