Natečaj mladih neuveljavljenih skupin

Chronic dose IMG_8221
21 mar2017
486

SLOVENJ GRADEC, KRŠKO – Kam bodo izbrane mlade skupine nadaljevale svojo glasbeno pot, je odločil tudi Botečaj natečaj, ki že osmo leto zapored daje priložnost tistim mladim glasbenim skupinam, ki imajo ideje pa še niso imeli prave priložosti, da jih pokažejo publiki. Zaključena sta predizbora v Slovenj Gradcu in Krškem.

MKC Slovenj Gradec.

MKC Slovenj Gradec.

Letošnji slovenjgraški predizbor za finale Natečaja Botečaj je v MC Velenje ponesel kar dve mladi nadebudni skupini. To sta Chronic dose iz Velenja, ki v glasbeni svet vstopa že slabi dve leti, ter koroškim ušesom že poznana najstniška hardrock skupina One plan iz Otiškega vrha pri Dravogradu. Chronic dose so metalci z električnim basom, bobni, glasom in dvema električnima kitarama, ki v svoji glasbi mešajo trash, dead, black, pa tudi malo groova, besedila njihovih pesmi so družbeno kritična ali fantazijska, nekatera so dobila navdihe celo iz mitologije.

V Slovenj Gradcu je igrala tudi skupina Impulse iz Maribora, ki pa se ni uvrstila dalje.

Tri zelo različne skupine so s svojo avtorsko glasbo, ki je tudi pogoj za sodelovanje na natečaju, navdušile zbrano občinstvo v Špajzu na Celjski. Svoje ideje v glasbi je vsaka posebej na svojem 40-minutnem nastopu predstavila tudi komisiji natečaja, ki so jo tudi letos sestavljali Mitja Javornik, vodja mladinskih programov v slovenjgraškem MKC in domači glasbeniki Tomaž Pačnik, Tomaž Osojnik in Aleš Gangl.

Letos so zgornjo mejo povprečne starosti v skupini s 25 na dvignili na 27 let, zato, da v konkurenco na izboru lahko pride več skupin. A se kljub temu število udeleženih iz leta v leto manjša, saj je z 20 padlo na 9. Torej je letos na dveh prizoriščih predizbora, v Slovenj Gradcu in v Krškem igralo 9 mladih skupin. »Morda bi bilo pametno, da bi natečaj naredili na dve leti, če ne bomo pokurili vse bende,« je pripomnil Mitja Javornik.

Natečaj Botečaj za mlade neuveljavljene skupine je ideja MC Velenje, ki ga je skupaj s partnerji izpeljal že osemkrat, MKC Slovenj Gradec je v njej sodeloval sedmič. Pri projektu sodelujejo Mladinski center Velenje, Šaleški študenski klub, Klub eMCe plac, Mladinski Center Krško in Mladinski Center Slovenj Gradec, slednjemu na lokalnem nivoju pomagata Društvo MAD in Glasbena šola Gvido.

Na predizboru je bila prva nagrada snemanje demo posnetka štirih skladb, vsi nastopajoči pa bodo lahko nastopili na enem izmed velikih odrov (Festival mladih kultur Kunigunda, Festival Dnevi Mladih in Kulture, Generator Festival, Medkulturni dnevi Slovenj Gradec, Festival Proštok, Sound Arson Festival).

Zmagovalec finala, ki bo 1. aprila v Velenju, si bo prislužil snemanje celotnega albuma, ki lahko vključuje 10 avtorskih skladb.

Vir in foto: MKC Slovenj Gradec, Ajda Prislan

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Izpostavljeno Nacionalno

Sorodni članki

Avtorji