Naj torba ne bo borba Sestanek z ministrico dr. Majo Makovec Brenčič.

IMG_9326
15 feb2017
415

LJUBLJANA – Srečanje društva Indijanez z ministrico za izobraževanje, znanost in šport dr. Majo Makovec Brenčič v okviru projekta Naj torba ne borba

IMG_9327

Naj torba ne bo borba.

Mladi člani društva Indijanez so se v četrtek, 2. 2. 2017, sestali z ministrico za izobraževanje, znanost in šport dr. Majo Makovec Brenčič in predstavniki ministrstva z namenom predstavitve ključnih ugotovitev akcij, ki so jih izvajali lani, predstavitve raziskav o psihofizičnih vplivih (pre)težkih šolskih torb na otrokov razvoj in predstavitev predlogov društva za postopno zniževanje teže šolskih torb, ki bi lahko v roku enega do dveh let prinesli prve pozitivne spremembe oziroma odpravo visokega tveganja (nad 15% otrokove teže), dolgoročno pa zmanjšanje teže torb pod največjo priporočeno težo (10% otrokove teže).

IMG_9328

Naj torba ne bo borba.

Društvo IndiJanez je pripravilo predloge za postopno zniževanje teže šolskih torb, ki so jih predstavili ministrici in so vezani na ukrepe, ki bi jih lahko izvajalo ministrstvo, šole, starši, otroci in trgovci. Eden izmed predlogov, ki so ga pozdravili tudi na ministrstvu, je osveščanje vseh vpletenih v problematiko – šol, ravnateljev, učiteljev, staršev, otrok in trgovcev. Osveščanje bi moralo biti zastavljeno sistemtično v obliki izobraževalnih seminarjev, brošur, navodil, akcij in podobno. Dodatno  je potrebno otroke naučiti pravilne drže in dvigovanja šolskih torb, starše spodbujati k nakupu lahkih šolskih torb in lahkih učbenikov. Prav tako si v društvu prizadevajo za razdelitev učbenikov na več delov, na postopno ukinjanje vezanih gradiv in uvajanje vložnih listov, za objavo učbenikov in delovnih zvezkov na spletu, da bi jih starši in otroci sproti tiskali za tisti dan, ko jih potrebujejo. Ukrep poimenovanja »šolska torba« za torbe v trgovinah bi lahko bila dodatna stimulacija za starše, da ne kupujejo težkih in neergonomskih torb. To je le del predlogov, ki so jih člani društva predstavili, nekatere iz med njih je ministrica podprla, zagotovo pa želi samo področje še bolje raziskati in v ta namen na ministrstvu pripravljajo raziskavo o teži šolskih torb na vzorcu več kot 1000 osnovnošolcev iz celotne Slovenije. Po mnenju ministrice v osnovnih šolah že vrsto let potekajo aktivnosti v zvezi z zniževanjem teže šolskih torb, a člani društva so prepričani, da je na tem področju potrebno uvesti bolj učinkovite spremembe, saj so osnovnošolci še zmeraj preobremenjeni. Pravzaprav je povprečna teža torbe iz leta v leto večja in situacija je zaradi tega alarmantna.

Ministrstvo bo predloge društva preučilo in podalo mnenje oziroma ukrepe, ki jih bodo predstavili na naslednjem srečanju in s katerimi bodo poskusili vplivati na spremembe in reševanje problematike (pre)težkih torb. V Društvu IndiJanez si obetajo sodelovanje na tem področju tudi v prihodnje ter predvsem hitre in učinkovite ukrepe in akcije s strani vseh vpletenih.

Vir in foto: društvo IndiJanez

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji