Bodimo kulturni na internetu Skupaj spremenimo internet na bolje.

IMG_5103
07 feb2017
968

SLOVENIJA – Uredništvo www.mlad.si ob mednarodnem dnevu varne rabe interneta, objavlja prispevek v sodelovanju z Markom Puschnerjem iz Točke osveščanja o varni rabi interneta Safe.si. Safe.si je točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje.

Marko Puschner iz Točke osveščanja o varni rabi interneta SAFE.SI, foto: David Lotrič.

Marko Puschner iz Točke osveščanja o varni rabi interneta SAFE.SI, foto: David Lotrič.

Na Točki osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav Safe.si se vsakodnevno srečujemo s problematiko neprimernih objav na internetu. Na nas se obračajo mladi, njihovi starši in učitelji, ki se srečajo z žaljivimi komentarji, slikami, video posnetki, lažnimi profili in drugimi oblikami nasilja, ki se pojavlja na svetovnem spletu in nas prosijo za pomoč. Skušamo jim pomagati. Tudi naši izvajalci delavnic o varni rabi interneta, ki dnevno obiskujejo slovenske osnovne in srednje šole, nam redno poročajo o različnih primerih žaljenja, norčevanja in drugih oblikah nasilja, ki so jih dnevno deležni učenci in dijaki. Ugotavljamo, da je takšnega neprimernega in nekulturnega vedenja iz meseca v mesec več, mladi pa se očitno ne zavedajo posledic, ki jih takšno vedenje lahko ima.

Letos mednarodni dan varne rabe interneta poteka pod sloganom Skupaj spremenimo internet na bolje.

Kakršnokoli objavljanje na internetu je bolj ali manj javno, kar pomeni, da ne moremo vedeti, kdo bo našo sliko, zapis, komentar ali video posnetek videl. Nekaj kar objavimo na Snapchatu ali Musica.ly se lahko hitro znajde na Facebooku, Youtube ali kje drugje na internetu, ker je to nekdo skopiral tja. Zraven pa lahko pripiše žaljiv komentar. Žaljive komentarje dodajo še drugi in vse skupaj lahko nekoga zelo prizadene in mu celo škoduje. Nekateri so zaradi žaljivih objav zelo prizadeti in potrebujejo tudi psihološko pomoč.

Pri naslednji objavi, zapisu ali komentarju, ki ga boš objavil na internetu, se vprašaj, ali je zapis kulturen oz. vljuden. To ne pomeni, da se moraš strinjati z objavo ali, da ti mora biti všeč, pomembno je, da svoje mnenje izraziš in zagovarjaš na kulturen način. Če boš na internetu kulturen, si boš ustvaril primerno internetno podobo. Ta te bo spremljala celo življenje in bo lahko vplivala tudi na dogodke v prihodnosti, o katerih ti danes še ni treba razmišljati.

Projekt Center za varnejši internet izvajajo Univerza v Ljubljani Fakulteta za družbene vede, Javni zavod ARNES, Zveza prijateljev mladine Slovenije in Zavod MISSS (Mladinsko informativno svetovalno središče Slovenije), financirata pa ga Agencija INEA pri Evropski komisiji prek Instrumenta za povezovanje Evrope in Ministrstvo za javno upravo.  

“Najbolj pomembno je, da se mladi zavedajo, da je internet javni prostor in da razumejo, kaj to pomeni!” – intervju z Markom Puschnerjem iz Safe.si v letu 2016.

Center za varnejši internet ponuja tri glavne storitve:

- Točko osveščanja o varni rabi interneta in novih tehnologij Safe.si z osrednjim portalom www.safe.si, ki že od leta 2005 deluje kot nacionalna točka osveščanja otrok in najstnikov o varni rabi interneta in mobilnih naprav. Naše aktivnosti so namenjene štirim ciljnim skupinam: otrokom, mladostnikom, staršem in strokovnim delavcem (učiteljem, socialnim, mladinskim delavcem ...).

- Svetovalna linija za težave na spletu Tom telefon 116 111, na kateri med 12. in 20. uro vsak dan svetovalci odgovarjajo na vprašanja, dileme in rešujejo vaše zagate, povezane z uporabo interneta, na http://www.e-tom.si/ je na voljo tudi svetovanje prek  TOM spletne klepetalnice. Storitev je na voljo za otroke, mlade in njihove starše.

- Anonimna spletna prijava nezakonitih spletnih vsebin Spletno oko– posnetkov spolne zlorabe otrok in sovražnega govora. Če na spletu naletite na tovrstne vsebine, jih lahko anonimno prijavite na www.spletno-oko.si.

Vir in foto: uredništvo mlad.si

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Nacionalno

Sorodni članki

Avtorji