“Za zdrave in neodvisne zdajšnje in prihodnje generacije!” Svetovni dan brez cigarete.

Ljubljana, Ministrstvo za zdravje.Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.
31 jan2017
732

SLOVENIJA - Uredništvo mlad.si ob današnjem Svetovnem dnevu brez cigarete in prihajajoči tobačni zakonodaji objavlja prispevek, ki ga je oblikovalo v sodelovanju z ministrico za zdravje, Milojko Kolar Celarc. Vabljeni k branju!

Ljubljana, Ministrstvo za zdravje. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.

Ministrica za zdravje, Milojka Kolar Celarc.

Kajenje je vodilni vzrok za prezgodnjo smrt in bolezen. Vsi vemo, da povzroča raka pljuč, žal pa se premalo zavedamo, da povzroča še vrsto drugih bolezni. V Sloveniji je vzrok za 10 smrti na dan oz. 3.600 na leto.

Resnosti problema se zavedajo po celem svetu. Svetovna zdravstvena organizacija je leta 2005 sprejela Okvirno konvencijo za nadzor nad tobakom. Ta državam predlaga ukrepe, ki prispevajo k zmanjšanju začetka kajenja, zmanjšanju izpostavljenosti tobačnemu dimu in k opuščanju kajenja. Je ena najširše sprejetih konvencij v zgodovini Združenih narodov. Sprejelo jo je 180 držav. Mnoge so se odločile, da bodo čim prej vzpostavile družbo brez tobaka (pod 5 % kadilcev).

To ni sprejemljivo za tobačno industrijo, ki išče nove pristope, s katerimi bo pritegnila predvsem mlade. Nagovarjajo vas s privlačno embalažo, dodajanjem prijetnih okusov (mentol) in z drugimi inovativni marketinškimi in prodajnimi pristopi. Tudi z elektronsko cigareto vabijo mlade v past odvisnosti od nikotina. Potrebujejo nove potrošnike za svoje izdelke. Kar 95 % tistih, ki so kadarkoli v življenju kadili, je prvič kadilo pred 21 letom.

V Sloveniji se problema tobaka in tobačne industrije dobro zavedamo. Ukrepi za zmanjševanje kajenja imajo veliko podporo v javnosti, tudi med mladimi. Letos bo sprejet nov zakon za omejevanje porabe tobaka in povezanih izdelkov, kot so elektronske cigarete. Predlagani ukrepi so namenjeni predvsem preprečevanju začetka kajenja pri mladih. Tako bodo prepovedani značilni okusi, na embalaži bodo velika slikovna opozorila, povsem prepovedano bo oglaševanje in razstavljanje na prodajnem mestu. Čeprav je prodaja mlajšim od 18 let že prepovedana, mladi zlahka kupijo cigarete. Zakon uvaja dovoljenja, ki bodo tistim, ki bodo tobak oglaševali in prodajali mladoletnim, odvzeta.

Uvajamo tudi enotno embalažo. Vse škatlice cigaret bodo videti enako neprivlačne. Industrija trdi, da ta ukrep ni učinkovit. Zakaj potem prav temu ukrepu najbolj nasprotuje? Avstralci so že dokazali, da deluje najbolj na otroke in mlade odrasle, ki se še odločajo o kajenju.

Elektronske cigarete industrija proglaša za manj nevarne, čeprav vemo, da povzročajo odvisnost od nikotina in zato uporabnik največkrat kadi tudi navadne cigarete. Trženje teh izdelkov se že sedaj zlorablja za promocijo kajenja. Zato jih moramo obravnavati enako, kot druge tobačne in povezane izdelke.

Okrepili bomo tudi ukrepe za ozaveščanje in za pomoč tistim, ki želijo prenehati s kajenjem. Gre za celovit pristop, ki bo prispeval k boljšemu zdravju vseh in k večji uspešnosti naše družbe. Vabim mlade, da k družbi brez tobaka prispevajo s svojim zgledom in pokažejo, da ne nasedajo trikom tobačne industrije.

Milojka Kolar Celarc
ministrica za zdravje

Vir: uredništvo mlad.si

Foto: STA

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Mnenja

Sorodni članki

Avtorji