“Dokaži sam sebi, da zmoreš!”

Sabina_Đuvelek_Zavod_Yspilon (1)
31 jan2017
1,798

SLOVENIJA – Uredništvo www.mlad.si predstavlja prvo izmed večjih novosti v letu 2017. Z namenom širjenja pozitivnih zgodb, spodbujanja mladih in deljenja tiste energije, ki je potrebna za uspeh, se je uredništvo mlad.si odločilo, da bo v letu 2017 prav vsak mesec k sodelovanju povabilo mlado, uspešno osebo. Gre za platformo, ki v naslavlja predvsem vas – mlade, vam kaže poti, vas opogumlja in vam bistri ideje. V mesecu januarju smo k sodelovanju povabili Sabino Đuvelek.  Do nedavnega strokovna direktorica Zavoda Ypsilon je univ. dipl. psihologinja, ki je diplomirala na temo coachinga in mentalnega zdravja. Osredotoča se na rezultate in doseganje zastavljenih ciljev, zaznamujeta jo predvsem iznajdljivost in kreativnost. Pri delu vedno išče možnosti za osebnostni in karierni razvoj. Tu je njeno pismo vam.

Ko sem prejela email iz uredništva mlad.si, naj spišem nekaj besed mladim, sem razmišljala, kaj vam sploh želim sporočiti. Odločila sem se, da delim idejo, ki je bila uporabna zame, saj bi mogoče koristila tudi komu izmed vas. Gre za vidik, da se človek razvija prek treh glavnih kanalov: 1) z izkušnjami, ki jih pridobi, 2) s knjigami, ki jih prebere in 3) z ljudmi, s katerimi se druži. Vse troje nas sooblikuje, kdo smo kot posamezniki in v katero smer se razvijamo.

15134615_1303303916359606_1193861651438067066_n

Sabina Đuvelek.

Najprej se ustavimo pri ljudeh, ki jih spoznavamo. Predlagam, da čim bolj razširite svojo socialno mrežo. Čim večkrat se postavite v situacije, kjer boste spoznavali ljudi, ki vas motivirajo in navdihujejo. Poskusite se obkrožati s takšnimi ljudmi in se od njih učiti. Na tak način se nevede navzamete načina njihovega razmišljanja in spopadanja z izzivi življenja. Zdi se mi, da dobivamo prek pravih ljudi pravo motivacijo, zato je zelo pomembno, da se obkrožimo z ustreznimi ljudmi. Najboljši primer je Zavod Ypsilon, stišišče proaktivnih mladih, kjer sem spoznala veliko ljudi, od katerih sem se še več naučila. Tukaj lahko omenim bivšega strokovnega direktorja Žiga Vavpotiča, od katerega sem se naučila širine, povezovanja in strateškega razmišljanja.

Naj se naprej navežem na izkušnje, ki jih pridobivamo. Imela sem to srečo in priložnost, da sem se v okviru Ypsilona vsak dan naučila kaj novega. Brez heca, vsak dan mi je pomenil novo izkušnjo. Najbolj še na začetku, ko je bilo veliko pogovorov, kako bomo nekaj naredili: »To pa ni šans, da izpeljemo!« A izpeljali smo s pravo energijo, s pravim pristopom, ne da bi sploh pomislili, da bi odnehali. Korak za korakom, se je zgodilo tisto, kar se je na začetku zdelo nemogoče. Tako s časoma, ko nabiramo izkušnje, ugotovimo, da nič ni nemogoče, da lahko naredimo čisto vse. Pomembno je, da greste tudi čim večkrat iz svoje cone udobja, v točno tisto situacijo, ki bi se ji najraje izognili. Ko si rečete: »Najraje ne bi šel sam na dogodek,« pojdite sami na prav ta dogodek, od tega boste največ odnesli. Ali pa si rečete: »Tega sestanka ne morem sam opraviti,« pojdite sami in poskusite. Sami sebi dokažite, da to lahko naredite.

Tretja stvar so knjige, pravzaprav pride v poštev katerokoli čtivo, iz katerega se lahko nekaj naučite. Ne pozabite na branje. Nikoli ne mislite, da že vse veste. Če sem kdaj pomislila, da mogoče nekaj malega vem, sem zelo hitro tudi ugotovila, kako nimam pojma glede večine stvari. Ljudje so raziskali različna področja in svoje ugotovitve tudi zapisali. Zato dvignite kdaj pa kdaj kakšno knjigo in kaj preberite. Berite tiste stvari, ki vas zanimajo, tako postanete strokovnjaki na nekem področju, s čimer se je lažje osamosvojiti in uspešneje nastopati na trgu dela, ker boste vedeli več o področju, kjer bi radi delali.

Sbina Đuvelek v pogovoru z ameriškim profesorjem Scottom L. Stewardom.

Sbina Đuvelek v pogovoru z ameriškim profesorjem Scottom L. Stewardom.

Poleg teh treh stvari pa se mi zdi zelo pomembno, da se znate sprosti in si ponovno napolniti baterije. Zato kljub vsem drugim obveznostim ne pozabite na tiste hobije in aktivnosti, ki vas zares veselijo. Zame sta bila to plesanje salse in plezanje. Sploh pri plezanju sem morala velikokrat iti čez samo sebe. »Kako v naslednji gib, kaj pa če bom padla, kaj pa če se bo zgodilo to in tisto?!« Čez ogromno kaj-pa-če-jev se je treba prebiti, dokler se enkrat ne odločimo in speljemo naprej. Najboljše pa je, da veliko teh izkušenj lahko prenesete v svoje delovno okolje. Zato se res držite tudi aktivnosti, ki jih počnete z veseljem, tako nikoli ne morete izgubiti sebe.

Od vsega pa se mi zdi najpomembnejše, da ostanete zvesti sami sebi in si oblikujete življenje tako, kot se zdi prav vam, ne drugim. Verjemite mi, ni vedno lahko. Se pa splača. :)

Sabina Đuvelek

Vir: uredništvo mlad.si

Foto: osebni arhiv

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Mnenja

Sorodni članki

Avtorji