ANKETA – kajenje med mladimi Kako bi naslavljali problem kajenja med mladimi?

youth-smoking
31 jan2017
1,073

SLOVENIJA – 31. januar beležimo kot Svetovni dan brez cigarete, ko naj bi se kadilci odrekli cigaretam ali pa vsaj zmanjšali število pokajenih cigaret. Ob aktualnem dogajanju na področju prihajajoče nove zakonodaje, smo naključnim akterjem v mladinskem sektorju postavili vprašanje: “Kako bi naslavljali problem kajenja med mladimi?”

Jure, 16, Ljubljana: “Ponudba alternativ, da mladi sploh ne bi posegali po cigaretih – zaradi dolgčasa, pripadnosti, izpasti OK pred vrstniki…zainteresirat jih je treba, vključiti in pritegniti.

Katarina, 29, Trbovlje: “Za mlade med glavnim odmorom v šolah organizirati zabavne družabne aktivnosti, ki jih bodo namesto k “čik-pavzi” spodbudile oziroma preusmerile na druženje z vrstniki ob drugačnem načinu “sprostitve” oziroma zabave.

Marja, 37, Maribor: “Problem kajenja med mladimi bi se morali lotiti na več ravneh: s preventivnimi delavnicami na katerih se predstavljajo zdravstvene in ekonomske posledice rednega kajenja ter na drugi strani s povišanjem (velikim!) cen cigaret in vseh ostalih tobačnih izdelkov.”

Špela, 21, Izola: “Ma kaj sploh kadijo mladi? Zato, da pripadajo. Direkt povejte mladim, da se s tem ne gradi pripadnosti in povezovalnosti.

Kaja, 23, Trbovlje: “Ti je všeč se poljubljati z nekom, ki mu smrdi iz ust po cigaretah? Ne? Zakaj potem to počneš?

Aleš, 32, Slovenske Konjice: “Izkašljaj cigarete stran!

Uroš, 32, Slovenj Gradec: “Mladi so premalo ozaveščeni o škodljivosti kajenja. Mlade je treba bolj poučiti o škodljivosti kajenja, predvsem morajo na tem področju več narediti šole.

Taja, 29, Trbovlje: “Kajenje? Predrago, pa še smrdiš. Mladi si! in moder si!

Nataša, 32, Slovenske Konjice: “Po osnovnih in srednjih šolah bi lahko ciljali na višjo osveščenost o škodljivih posledicah kajenja, tudi pasivnega!

Rok, 24, Celje: “Dvignite cene, ampak res jih dvignite.

Vir in foto: uredništvo mlad.si

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Ankete Izpostavljeno

Sorodni članki

Avtorji