Od naravoslovca do mladinskega delavca Andrej Devetakse je ekipi EKTC pridružil v oktobru

andrej
21 dec2016
1,140

MARIBOR – Ob izteku leta so EKTC Maribor pripravili intervju z novim mladinskim delavcem EKTC, Andrejem Devetakom, ki se je ekipi pridružil v oktobru, pri dejavnostih pa je kot prostovoljec sodeloval že od pomladi. Andrej je študent fizike na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Več o svoji izkušnji z mladinskim delom je povedal sam.

Kaj te je pripeljalo v EKTC Maribor?
Iskal sem delovno prakso za študij fizike. Na koncu sem ostal dlje, kot sem pričakoval.

Kaj te je navdušilo za fiziko? Kako to da si se odločil za ta študij? Kaj v fiziki te navdihuje?
Za fiziko sta me navdušila moj dedek in oče, oba sta bila naravoslovca. Prav tako sta me navdušila učitelja fizike v osnovni in srednji šoli. Tudi sicer sem precej radovedne narave in želim vedeti, zakaj nek proces deluje tako, kot deluje. V fiziki me navdihuje kompleksnost narave in vesolja. Pri tem je fascinantno, kaj vse znamo opisati z enačbami in nato predvideti pojave.

Slika 1

EKTC Maribor

Kaj ti pomeni prostovoljstvo in delo z mladimi?
Prostovoljstvo je dober način spoznavanja novih področij in ljudi, ki jih sicer ne bi mogel spoznati. Hkrati pa človek naredi še nekaj dobrega.
Delo z mladimi, predvsem tistimi, željnimi znanja, me veseli. Vedno je užitek, ko naučiš nekoga nekaj novega. Če se pri tem zabava, je to še toliko boljše.

Si kdaj pričakoval da boš postal mladinski delavec? Kako združuješ znanje fizike z mladinskim delom?
Nisem si mislil, da bom kdaj postal mladinski delavec, ampak življenje je polno presenečenj. Svoje znanje fizike lahko predajam na druge mlade in poskušam proces izvesti na čim bolj zanimiv in zabaven način, saj vsi vemo, da so lahko ure fizike v šoli precej dolgočasne, ko pride do enačb. Tukaj lahko učimo in prikazujemo fiziko z eksperimenti.

Kako želiš nadaljevati poklicno pot? Kakšni so tvoji načrti za prihodnost?

Življenje je preveč polno presenečenj, da bi upal kar koli konkretnega napovedati. Trenutno sem tu, kako bo pa v prihodnosti, bom pa videl.

Vir in foto: EKTC Maribor

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Intervjuji

Sorodni članki

Avtorji