Mednarodne Brežice

11182766_10152989412799263_952098998300251727_o
13 dec2016
1,922

BREŽICE – V zadnjih letih Brežice postajajo vedno bolj mednarodne, ne samo zaradi turistov, ki jih občina letno gosti skoraj pol milijona, pač pa tudi zaradi mladih, ki prihajajo v Brežice na opravljanje evropske prostovoljne službe v Mladinski center Brežice in mladih, ki prihajajo v naše malo mesto na študij na Fakulteto za turizem v Brežice.

napisV Mladinskem centru Brežice tudi v letu 2016/2017 gostijo EVS (Evropska prostovoljna služba) prostovoljki.

Kaj je EVS?

Program Evropske prostovoljne službe (European Voluntary service – EVS) omogoča mlademu posamezniku, da postane prostovoljec/-ka v drugi državi za obdobje od 2 do 12 mesecev. Med bivanjem v tujini program Erasmus+: Mladi v akciji krije prostovoljcu bivanje, prevoz, jezikovni tečaj, prevoze na delo, prehrano in žepnino. Poleg tega, da je skozi financiranje iz Programa za prostovoljca v materialnem smislu poskrbljeno, pa EVS nudi še veliko priložnosti za pridobitev različnih znanj in izkušenj v mednarodnem okolju. Program omogočati mladim dodatno neformalno izobraževanje in življenjsko izkušnjo v mednarodnem okolju. Vzpodbuja mlade, da postanejo družbeno aktivni in s tem pripomorejo k razvoju svoje skupnosti.

evs-20years_slV Mladinskem centru Brežice tovrstni program izvajajo že od leta 2000, prav tako pa mlade iz Brežic in okolice pošiljajo na opravljanje EVS službe v tujino. “V evropski prostovoljni službi vidimo možnost velikega razvoja mladega posameznika kot tudi organizacij vključenih v projekt. Hkrati pa se je izkazalo, da imajo tovrstni projekti tudi velik vpliv na lokalno okolje, predvsem na mlade, ki se jim poveča interes za programe mobilnosti, aktivno participacijo ter na izvedbo projektov, ki so koristni tako samim mladim kot lokalni skupnosti, in hkrati povečujejo zavedanje o drugih kulturah, in večajo strpnost med narodi,” pravijo.

Več o programu EVS na: EVS MC Brežice Blog in Movit Slovenija.

Fakulteta za turizem Brežice, Univerza v Mariboru v letošnjem šolskem letu gosti kar 7 študentov iz tujine, ki v sklopu programa Eramus opravljajo študij turizma. Študentje prihajajo iz Srbije, Poljske, Finske, Črne gore in Češke.

Kaj je Erasmus?
Program Erasmus podpira mobilnost posameznikov na področju izobraževanja in vzgoje (dijakov, študentov, pedagoškega kadra in drugih). Prav tako podpira mednarodna partnerstva med različnimi organizacijami z namenom modernizacije ter sodelovanja med področjem izobraževanja in trgom dela.
Več o: Erasmus+

Kako se mladi Evropejci počutijo v Brežicah, kaj počnejo in zakaj so prišli ravno v Brežice, pa si lahko preberete v spodnjih vrsticah.

EVS prostovoljki v MC Brežice

evs-pathways-of-change-projekt-1

LORENA

Nam lahko najprej poveš nekaj o sebi?
Sem Lorena, imam 27 let. Prihajam iz Španije. Po izobrazbi sem psiholog in živim v Madridu, glavnemu mestu Španije. Imam strokovni naziv iz področja živalske terapije, ampak sem zelo zainteresirana v socialno posredovanje na vseh področjih. Moji hobiji so potovanje, slikanje, športi na prostem in glasba…

Trenutno živiš v Brežicah. Kako to, da si se odločila, da prideš v Brežice, kaj je bil razlog?
Razlog, zakaj sem pristopila k volontiranju je ta, ker mislim da je kulturna izmenjava eden od odličnih načinov za kontinuirano in skupno učenje. Prav tako je odlična priložnost za pomoč lokalni skupnosti, dokler sama lahko delim svoje izkušnje, znanje in ideje. Odločila sem se za prijavo k tem specifičnemu projektu, ker imam nekaj izkušenj s temo tega projekta in ker rada delam z mladimi. Na razpolago imam neomejen prostor za izvedbo veliko aktivnosti, povezanih z mojimi hobiji (obožujem umetnost, risanje, koncerte, risanje, kuhanje…) in prav tako veliko neformalnih poučnih aktivnosti. Projekt mi omogoča pridobitev novih delovnih izkušenj in informacij za delo, ki bi ga želela opravljati v prihodnosti. Prav tako se bom naučila nove kulture in jezika.

Zakaj si se odločila za opravljanje Evropske prostovoljne službe ravno v Brežicah?
Za Slovenijo sem se odločila na podlagi projekta »Poti sprememb«. Zelo me zanima tema človekovih pravic, zato sem se odločila, da delam na tem področju (še posebej na enakopravnosti spolov). Malo sem raziskovalo in ugotovila, da je Slovenija država dežela možnosti za zunanje športe, primerna za potovanje in ogledovanje narave. Po mojem mnenju je bolje, če si v manjši skupnosti, kjer te hitreje sprejmejo in kjer lahko delaš in si v stalnem stiku z lokalnimi ljudmi bolj, kot pa v večjem mestu.

Kaj si vedela o Sloveniji pred prihodom?
Moja prijateljica je bila tu pred leti, prav tako v Erasmus programu. Povedala mi je glede svojih izkušenj in priporočila državo. Malo sem tudi osebno raziskovala o državi, vendar po resnici nisem imela veliko časa, odkar sem bila izbrana za ta projekt.

evs-pathways-of-change-projekt-9Kakšna so tvoja pričakovanja in želje za teh 12 mesecev, ki jih boš preživela v Brežicah?
Želela bi se naučiti več o tem, kako vključiti projekt v socialno okolje. Želela bi prav tako narediti nekaj v povezavi s socialno intervencijo in izboljšati moje veščino kot so npr.: timsko delo in dejansko izvesti vse načrte v povezavi s projektom. Prav tako bi želela vedeti več o kulturi Slovencev, potovati po deželi in učiti slovenski jezik.

Kakšen je prvi vtis o Brežicah, Brežičanih? Imaš občutek, da so te sprejeli?
Zdaj sem tu šele dober mesec, vendar moje mnenje je, da so me odlično sprejeli. Vsi mi pomagajo in stojijo ob strani ves čas.

Prihajaš iz velemesta, Madrida, kako se razlikuje način življenja v velikem Madridu in majhnih Brežicah?
Življenje v manjšem mestu se močno razlikuje od življenja v Madridu. Delovni čas se razlikuje, ampak mislim, da sem se kar dobro prilagodila. Pogrešam edino več sonca.
Resnica je ta, da se razlikuje. Na začetku je sledil šok, ker je to velika sprememba. Na primer, v Madridu so trgovine odprte večino dneva, stalno lahko potuješ in si povezan z ostalimi, ampak po drugi strani tukaj je zelo tiho, si obkrožen z naravo. Ker je Slovenija v centru Evrope, lahko se podaš na izlete ali po sami deželi, ali pa zunaj nje.

Imaš kakšno sporočilo za vse tiste, ki bi jih program EVS zanimal in bi si prav tako želeli izkustiti mednarodno izkušnjo?
Verjamem, da je EVS izkušnja odlična priložnost za vse tiste, ki želijo pridobiti izkušnje, spoznati nove kulture, potovati in sklepati nova poznanstva. Predvsem pa sodelovati pri projektih lokalne skupnosti.

SVETA

evs-pathways-of-change-projekt-10Nam lahko najprej poveš nekaj o sebi?
Moje ime je Sveta, sem 24 let stara, rojena in odrasla v Moskvi, v Rusiji. Po izobrazbi sem psihologinja. V življenju veliko potujem, saj je potovanje moja velika strast. Prav tako obožujem ples, kolesarjenje oz. bolje rečeno, gibanje nasploh.

Trenutno živiš v Brežicah. Kako to, da si se odločila, da prideš v Brežice, kaj je bil razlog?
Ker nisem prejela polno štipendijo za nadaljevanje študija, sem se odločila, da grem za eno leto za volonterko. Iskala sem projekte, ki bi v kakršnikoli meri bili povezani s človeškimi pravicami in tako sem našla program, ki poteka tu v Brežicah.

Zakaj si se odločila za opravljanje Evropske prostovoljne službe ravno v Brežicah?
Ne, da sem odločila ostati v Sloveniji, nisem bila posebej izbirčna glede države. Želela sem volontirati, tako da se je zgodilo, da je projekt ustrezal mojim interesom in to so bile prav Brežice. Prej nisem niti vedela, da to mesto obstaja.

Kaj si vedela o Sloveniji pred prihodom?
Samo osnovne zadeve: lokacijo, gore, gozdove, nekaj informacij o socialistični preteklosti, v bistvu to je bilo to.

Kakšna so tvoja pričakovanja in želje za teh 12 mesecev, ki jih boš preživela v Brežicah?
Odločna sem, da pridobim znanje na področju, ki me zanima in na katerem delam in se mi zdi, da je tu najboljše mesto za to. Posebej me zanimajo študije spolov, mladinsko poučevanje in neformalno izobraževanje v splošnem. Tudi človekove pravice, gibanja za socialno enakopravnost. Prav tako bi se rada osredotočila na ta področja tekom mojega volontiranja tu. Želela bi pridobiti nova prijateljstva in potovati naokoli. Želela bi se povezati z lokalnimi plesalci, ker obožujem ples. Prav tako bi želela se naučiti plezati.

Kakšen je prvi vtis o Brežicah, Brežičanih? Imaš občutek, da so te sprejeli?
Imam občutek, da so me zelo toplo sprejeli. Ljudje so izobraženi in zelo prijazni do mene. Tukaj pridobivam prva prijateljstva z lokalnimi ljudmi, za katere upam, da se bodo tudi obdržala.

Prihajaš iz velemesta, Moskve, kako se razlikuje način življenja v veliki Moskvi in majhnih Brežicah?

Način življenja je seveda zelo različen. Res je, da ne vidiš veliko novih obrazov vsak dan, ker je mesto majhno, vendar tu zelo uživam. Moram povedati, da sem se malo naveličala življenja v Moskvi, tako da mi tu odgovarja. Svoje bivanje v Sloveniji sem vzela kot nekako okrepčilo po življenju v Moskvi.
Izkušnje, ki jih bom pridobila v EVS programu so definitivno bogate. Predlagali bi, da oseba poišče program, ki ga resnično zanima, ne pa samo da gre v program, ker se ta nahaja v neki državi. Še posebej zaradi tega, ker je projekt zadeva, ki ti bo vzela veliko ur, zato je bolje, da delaš nekaj, kar te resnično zanima. Sporočila bi ljudem, da jih naj ne bo strah vprašati glede nalog, če kaj ni razumljivo. Udeleženci naj uživajo tekom celotnega projekta, saj predstavlja posebno izkušnjo v življenju.

Imaš kakšno sporočilo za vse tiste, ki bi jih program EVS zanimal in bi si prav tako želeli izkusiti mednarodno izkušnjo.
Če bi me želeli kontaktirati in mi zastaviti nekaj vprašanj glede projekta, kar vprašajte. Posredujem svoj naslov: luchiksolntsa@gmail.com.

Erasmus študentje v MC Hostel Brežice:

studentke

NENAD

Nam lahko najprej poveš nekaj o sebi?
Sem Nenad Bauk, star sem 24 let. Rojen in odrasel v BiH.

Trenutno živiš v Brežicah. Kako to, da si se odločil, da prideš v Brežice, kaj je bil razlog?

V Brežice sem prišel zaradi študija in štipendije. Želel sem tudi spoznati nove ljudi. Predvsem me je zanimal vaš način življenja in način študija. Na mojo odločitev so vplivale tudi dobre prometne povezave z ostalimi državami v regiji.

Zakaj si se odločil za Erasmus izmenjavo v Brežicah?
Za Erasmus sem se odločil zato, ker prej nikoli nisem bil na izmenjavi. Slovenija je na nek način podobna BiH. Moram reči, da se bolje znajdem tu pri vas, kot v svoji državi.

Kaj si vedel o Sloveniji, preden si prišel sem?
Vem samo to, da je Slovenija članica EU. Vem tudi, katero je vaše glavno mesto.

Kakšna so tvoja pričakovanja in želje za teh 6 mesecev, ki jih boš preživel v Brežicah?
Tu bom ostal dobrih šest mesecev. Želim pridobiti novo znanje in spoznati veliko novih ljudi.

Kakšen je prvi vtis o Brežicah, Brežičanih? Imaš občutek, da so te sprejeli?
Zdi se mi, da je mesto prijazno, majhno in čisto. Ljudje so odlični. Sprejeli so me odlično. Zelo sem zadovoljen.

Prihajaš iz večjega ali manjšega mesta? Kako se razlikuje način življenja v tvojem mestu in majhnih Brežicah?
Prihajam iz manjšega mesta. Razlika je predvsem v načinu življenja in standarda. Brežice so večje mesto od mojega. Tu imate drugačen delovni čas, kulturo, tudi plačilo za vaše delo je drugačno od tistega v moji državi. Pogrešam pa nočno življenje za mlade.

Imaš kakšno sporočilo za ljudi, ki se želijo pridružiti Erasmus programu?

Sporočil bi ljudem, da pridejo in poskusijo življenje pri vas. Da se naučijo nekaj novega in da spoznajo veliko različnih ljudi.

Želiš še kaj dodati?
Želim dodati, da naj mladi izkoristijo možnosti, ki jim ponuja študij v tujini.

LINDA
Nam lahko najprej poveš nekaj o sebi?
Sem Linda Msalhoval, stara sem 21 let, prihajam iz Češke Republike.

Trenutno živiš v Brežicah. Kako to, da si se odločil, da prideš v Brežice, kaj je bil razlog?
Želela sem priti v Slovenijo, vendar ne v Brežice, ampak v Maribor. Ker je bila edina možnost vaše mesto, sem sedaj tu.

Zakaj si se odločila za Erasmus izmenjavo v Brežicah?
Študiram turizem in zato želim potovati. Preselitev v vaše mesto je bila zato odlična izbira. Dobila sem priložnost za spoznavanje vaše kulture in ljudi.

Kaj si vedela o Sloveniji, preden si prišla sem?
Vedela nisem ničesar, zato sem tudi prišla sem.

Kakšna so tvoja pričakovanja in želje za teh 6 mesecev, ki jih boš preživela v Brežicah?
Želela sem spoznati ljudi, se naučiti jezika, predvsem pa odnesti kaj od tega vsega nazaj domov –nove izkušnje.

Kakšen je prvi vtis o Brežicah, Brežičanih? Imaš občutek, da so te sprejeli?

Mesto je super. Je zelo lepo, ampak premalo. Hitro spoznaš vse in postane malo dolgočasno.

Prihajaš iz večjega ali manjšega mesta? Kako se razlikuje način življenja v tvojem mestu in majhnih Brežicah?
Prihajam iz večjega mesta. Če primerjam moje in vaše mesto, Brežice definitivno izstopajo. Ker so manjše mesto, hitreje pridem skozi.

Imaš kakšno sporočilo za ljudi, ki se želijo pridružiti Erasmus programu?

Sporočam ljudem, da naj pridejo v program in se preizkusijo v izmenjavi in novemu načinu življenja v tem času.

PATRYCIA
Nam lahko najprej poveš nekaj o sebi?
Sem Patrycia Nadolna, stara sem 21 let, prihajam iz Poljske.

Trenutno živiš v Brežicah. Kako to, da si se odločil, da prideš v Brežice, kaj je bil razlog?
Prišla sem zaradi programa Erasmusa. Želela sem poboljšati znanje angleškega jezika, spoznati nove ljudi in njihovo kulturo. Razlog je seveda bil tudi študij.

Zakaj si se odločila za Erasmus izmenjavo v Brežicah?
Ker sem mislila da bom v Mariboru, ne v Brežicah. Po prijavi sem izvedela, da bom v Brežicah. Mislim, da je tu premirno.

Kaj si vedela o Sloveniji, preden si prišla sem?
Nisem vedela ničesar. Ljudje so rekli, da imate lepo naravo, predvsem Alpe, da so zelo lepe.

Kakšna so tvoja pričakovanja in želje za teh 6 mesecev, ki jih boš preživela v Brežicah?
Predvsem bi želela več dogodkov tu v Brežicah. Kar se tiče moje fakultte, bi želela, da so predavanja redovita in ne samo občasna. Moram reči, da s faksom nisem zadovoljna.

Kakšen je prvi vtis o Brežicah, Brežičanih? Imaš občutek, da so te sprejeli?
Mesto je primerno in zelo lepo za življenje. Predvsem za ljudi, ki želijo mir, za družine. Za študente ne morem reči no, ker bi želela več dogodkov. Je žal premirno.

Prihajaš iz večjega ali manjšega mesta? Kako se razlikuje način življenja v tvojem mestu in majhnih Brežicah?
Iz večjega mesta. V svojem mestu imamo veliko nočnega življenja, ki ga tu pogrešam, saj nimam veliko stvari za početi v Brežicah.

Imaš kakšno sporočilo za ljudi, ki se želijo pridružiti Erasmus programu?
Študentje naj malo premislijo. Slovenija je prelepa, ampak Brežice so malo dolgočasne.

Želiš še kaj dodati?
V mestu bi bilo lahko več lokalov za mlade, več dogodkov za študente in podobno. Program Erasmus bi lahko bil boljši za nas študente.

SANJA IN BRANKICA

Nam lahko najprej povesta nekaj o sebi?
Sva Sanja in Brankica, stari sva 21 in 22 let. Obe prihajava iz Srbije.

Trenutno živita v Brežicah. Kako to, da sta se odločili, da prideta v Brežice, kaj je bil razlog?
Trenutno sva v zadnjem letniku in sva se odločili, da greva raje kam drugam. Predvsem, da doživiva nekaj novega. Erasmus je zanimiv program, Brežice pa so bile edina priložnost. V Slovenijo pa zato, ker je blizu doma.

Zakaj si se odločila za Erasmus izmenjavo v Brežicah?
Na pobudo naše profesorice na fakulteti. Pri nas je najpopularnejši program Erasmus.

Kaj sta vedeli o Sloveniji, preden sta prišli sem?
Da smo prijateljske države, da je bila Slovenija del Jugoslavije.

Kakšna so vajina pričakovanja in želje za teh 4 mesecev, ki jih bosta preživele v Brežicah?
Prišli sva za štiri mesece. Pričakovanja so bila glede drugačnega načina življenja. Spoznali sv nove ljudi in še vedno spoznavava druge. Posebej pričakujeva, da bova ostali v stiku s študenti iz te fakultete tudi v prihodnje. Znanje, ki sva ga pridobili tu, bova prenesli na našo fakulteto. Presenečeni sva nad številom naših sodržavljanov iz BiH, ki bivajo tu v Brežicah. Nisva pričakovali, da boste govorili naš jezik in to zelo dobro, kar je za naju pozitivno.

Kakšen je vajin prvi vtis o Brežicah, Brežičanih? Imata občutek, da so vaju sprejeli?
Zelo pozitiven, saj so ljudje zelo prijazni, pozdravljajo. Tu je zelo pozitivno vzdušje in nama je lepo. Imava občutek, da so naju kar dobro sprejeli.

Prihajata iz večjega ali manjšega mesta? Kako se razlikuje način življenja v vajinem mestu in majhnih Brežicah?

Prihajava iz večjega mesta. Razlike so v tem, da je pri nas več ljudi, prav tako je več dogodkov. Naše mesto pa je manj razvito v smislu trgovinskega sektorja. Pri vas je večja izbira.

Imata kakšno sporočilo za ljudi, ki se želijo pridružiti Erasmus programu?
Sporočamo ljudem, da je dobro doživeti spremembo in sicer boljšo spremembo. Nikdar nisva bili od doma za več mesecev. Zdaj sva obe bolj samostojni. Erasmus te nauči, da vse moraš narediti sam (od urejanja dokumentacije in podobno). V Brežicah je na srečo dostopno vse v tem pogledu. Vse je blizu, avtomobila pa ne potrebujeva.

Želita še kaj dodati?
Da se študentje dobro pripravijo, predvsem kar se tiče urejanja papirjev. Da naj imajo dovolj denarja s seboj, ker štipendije ni kar nekaj časa. Ta življenjska izkušnja samostojnosti ti spremeni celo življenje.

Članek pripravil ZPTM Brežice, enota Mladinski center Brežice in Mladinski hotel Brežice.

Sofinancerji programa Erasmus+: Mladi v akciji.
eu-flag-erasmus_vect_pos

Vir: ZPTM Brežice

Foto: Arhiv MC Brežice

Naslovna foto: Nataša Kalin

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Intervjuji

Sorodni članki

Avtorji