NOVICA: 10. regijski dogodek Rastimo skupaj!

14895628_10154466747241830_610528470_o-1
27 okt2016
1,250

NOVO MESTO – Danes se v Novem mestu odvija 10. regijski dogodek v letu 2016, tokrat je torej na vrsti Jugovzhodna regija. Tokratni lokalni organizator: Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto.

Z vzpostavljanjem dialoga in plodnega partnerstva vseh relevantnih deležnikov, Urad RS za mladino v sodelovanju z MSSMrežo MaMa in Inštitutom za mladinsko politiko, ki izdaja tudi certifikat Mladim prijazna občina tako konkretizira in naslavlja delo na lokalnih ravneh.

14881700_10154466747281830_1707182850_o

10. regijski dogodek.

Pogovor vodi in usmerja predsednik Mladinskega sveta Slovenije, Tin Kampl. 

Poleg Zorka Škvora in Nataše Lombergar iz Urad RS za mladino pa v njem sodelujejo tudi vodja projektov Mladinske mreže MaMa, Laura Krančan, Rozana Mužica iz Inštituta za mladinsko politiko in Petra MiklaužičMSS.

Za omizjem, kot gostje sodelujejo tudi: Maja Žunič Fabjančič, Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, Borut Pelko iz Zavoda Lokal Patriot, dr. Jana Bolta in Aleš Berger MO Novo mesto, Klemen Vitkovič in Vita Jankovič iz MC BIT Črnomelj, Miha Ogorelec iz Kluba kočevskih študentov (KLUKŠ) Kočevje, Nina Samobolec iz Občine Kočevje ter Katja Kuk iz Kluba mladih Kočevje.

Zorko Škvor iz Urad RS za mladino je zbrane pozdravil v imenu URSM ter izpostavil, da v letu 2016 poteka že 10. regijski dogodek. Poudaril je pomen lokalnega sodelovanja in povezovanja. “Urad RS za mladino dela na tem, da bi bil sektor bolj močen tudi na področjih zapslovanja in ustvarjanja priložnosti mladim, tudi z razpisi,” je povedal in dodal, da se glede poklicnega profiliranja mladinskega delavca ter vrednotenja tega poklica, na ministrstvu za javno upravo zadeve spreminjajo na bolje. Tin Kampl, predsednik MSS je vse pozdravil in izrazil zadovoljstvo nad udeležbo in proaktivnostjo mladih ter poudaril, da pričakuje dobro predstavitev in debato. Kot pravi, z regijskimi dogodki letos oblikujejo zaveze in načrte za aktivnosti znotraj regije. Kot pravi, je pomembno, “da se akterji regije dobijo in podebatirajo, ter predstavijo tako dobre prakse, kot področja kjer je potrebno še nekaj dela,” saj, da je “namen dogodka v vzpostavitvi platforme med mladinskimi organizacijami.

Laura Krančan, vodja projektov Mladinske mreže MaMa je predstavila organizacijo in izpostavila vseh 46 članic, predstavila mobilno aplikacijo in pa naš portal mlad.si. Vsem je predstavila tradicionalna srečanja na Klubu MaMa in pozvala občine brez MC k razmisleku ter jim ponudila oporo pri vzpostavljanju struktur. Izpostavila je, da so v tej regiji aktivne 4 njihove članice.

Rozana Mužica iz Inštituta za mladinsko politiko je udeležencem regijskega dogodka predstavila certifikat Mladim prijazna občina, in povedala, da imata v tej regiji 2 občini ta certifikat. Spodbudila je tudi ostale občine h vključitvi. Dr. Jana Bolta, vodja urada za družbene dejavnosti MO Novo mesto tematiko vidi kot zelo pomembno. Povedala je, da zaznavajo, da se vstop v odraslost zamika in nedvomno je tudi občina eden izmed faktorjev, ki omogoča da lahko posamezniki aktivno vstopajo v življenje. Zastavili so strategijo do leta 2020 in so ponosni na pridobitev MPO certifikata. Procent zaposljivosti mladih je visok, študijski programi pa so naravnani v gospodarske panoge, ki so lokalno prisotne. Poleg prve zaposlitve vidijo kot pomemben segment osamosvojitve tudi stanovanjsko politiko in se trudijo tudi tukaj približati mladim.

Aleš Berger, MO Novo mesto meni, da je to, da je občina pridobila certifikat rezultat skupnega dela, ki predstavlja trdne temelje za nadaljni razvoj. Povedal je, da bo občina aktivno skrbela za spremljanje zadanih ciljev ter da stojijo za mladimi in jih spodbujajo k razvoju idej. Nina Samobolec iz Občine Kočevje je povedala, da je njihova občina na mladinskem področju na začetku, vendar jim pri razvoju pomaga Inštitut za mladinsko politiko. Nadaljujejo z izgradnjo hostla, mladi pa so aktivni in željeni v ciljih, ki so si jih zadali v okviru strategije na področju kulture. Spodbujajo mlade, da bi ostajali v občini in jim omogočajo študentsko delo v javnih zavodih. Nekje je potrebno začeti in meni, da so na pravi poti.

Izpostavljeni cilji:

- odpravljanje pomanjkljivosti v ukrepih mladinske politike,

- spodbujanje priprave strategij za mlade v lokalnih skupnostih, v sodelovanju z mladimi in po smernicah tega programa,

- izboljšanje delovanja mladinskega sektorja in povečano sodelovanje mladih pri upravljanju družbenih zadev,

- zagotavljanje geografsko usklajenega razvoja organizacij v mladinskem sektorju in delovanja neorganizirane mladine in

- izdelava končnega elaborata v obliki zbranih zavez (uresničevanje zbranih zavez bomo preverjali s pomočjo regijskega koordinatorja).

Daljša reportaža z dogodka bo, v skladu z ustaljeno prakso, objavljena v prihodnjem tednu.

Vir in foto: uredništvo mlad.si

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice Regijski dogodki Strukturirani dialog

Sorodni članki

Avtorji